Japonia a pus în funcţiune încă un reactor nuclear

O companie de electricitate din vestul Japoniei a repus în funcțiune vineri un al patrulea reactor nuclear, Tahakama 4, în timp ce un alt reactor nuclear, repornit luna trecută, a început simultan să furnizeze energie electrică, relatează AFP și DPA, citate de Agerpres.

26 feb. 2016, 10:51
Japonia a pus în funcţiune încă un reactor nuclear

‘Am repornit vineri la ora 17.00 (08.00 GMT) reactorul numărul 4 de la Takahama’, care a fost oprit în iulie 2011, a afirmat Kansai Electric Power într-un comunicat.

Reacția în lanț urmează să înceapă sâmbătă și va dura câteva săptămâni înainte ca energia electrică generată să poată fi exploatată, probabil la sfârșitul lunii martie, a precizat compania.

Kansai Electric Power a repornit reactorul 4 la centrala nucleară Takahama aflată pe zona de coastă a Mării Japoniei, la 400 de kilometri vest de Tokyo, după repunerea în funcțiune a reactorului 3 la același complex nuclear la sfârșitul lunii ianuarie.

În august anul trecut, compania de electricitate a reactivat două reactoare la centrala nucleară Sendai, pe insula Kyushu (sud-vest).

Celelalte 44 de reactoare din Japonia rămân oprite pe fondul temerilor publice legate de energia nucleară ca urmare a dezastrului din 2011 când centrala Fukushima a suferit avarii importante la trei din cele șase reactoare ale sale în timpul cutremurului puternic urmat de tsunami, notează DPA, citată de Agerpres.

Kansai Electric a fost, înainte de dezastrul din martie 2001, compania niponă cea mai dependentă de energie nucleară, care generează peste 50% din energia electrică furnizată în zona sa comercială din vestul arhipelagului.