Japonia adoptă legi controversate în domeniul Apărării

Parlamentul japonez a aprobat în primele ore ale zilei de sâmbătă o serie de legi în domeniul apărării care permit, pentru prima dată de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, trimiterea de soldați într-un conflict în străinătate.

18 sept. 2015, 19:51
Japonia adoptă legi controversate în domeniul Apărării

Senatorii au votat în ședință plenară aceste texte care dau o nouă interpretare Constituției pacifiste a țării, după dezbateri furtunoase și în timp ce mulțimea manifesta în fața parlamentului.

Președintele Senatului, Masaaki Yamazaki, a anunțat adoptarea cu 148 de voturi pentru și 90 împotrivă.

Pentru adversarii acestora, legile — care vor permite Japoniei să intervină pentru a apăra un aliat — încalcă principiul renunțării la război înscris în articolul 9 al Cartei fundamentale impuse în 1947 de Statele Unite.

Opozanții susțin că noua interpretare a Constituției ar putea implica țara în războaie la capătul lumii alături de americani.

Citeşte şi CSAT a aprobat Carta Albă a Apărării şi Strategia de ordine publică

Premierul de dreapta, Shinzo Abe, afirmă însă că o evoluție legală este necesară în fața amenințărilor tot mai mari venind dinspre China și Coreea de Nord. Prim-ministrul nipon consideră că este vorba despre o normalizare a situației militare a Japoniei, limitată după încheierea războiului la autoapărare și misiuni de ajutor umanitar sau logistic.

În ultimele săptămâni, zeci de mii de persoane au ieșit în stradă în cursul unor manifestații organizate aproape zilnic contra acestor legi, o mobilizare de o amploare rară în arhipelag.

De asemenea, eveniment excepțional într-un parlament ale cărui ședințe se desfășoară de obicei într-o atmosferă tăcută, senatorii au ajuns să se bată joi înainte de a aproba în comisie această legislație propusă de guvernul Shinzo Abe.