Japonia este capabilă să intercepteze legal orice rachetă nord-coreeană care ar viza teritoriul american Guam

Japonia poate intercepta în mod legal o rachetă nord-coreeană care s-ar îndrepta către insula americană Guam, a declarat joi ministrul nipon al apărării, Itsunori Onodera, transmite Reuters.

10 aug. 2017, 08:12
Japonia este capabilă să intercepteze legal orice rachetă nord-coreeană care ar viza teritoriul american Guam

Ministrul nipon al Apărării a declarat, în fața unei comisii a Camerei Reprezentanților (camera inferioară a Dietei, parlamentul japonez), că țara sa va putea să deschidă focul asupra unei rachete care s-ar îndrepta către teritoriul american din Pacific dacă se consideră că acesta ar reprezenta un pericol existențial pentru Japonia.

Afirmația sa reprezintă o reiterare a poziției guvernului de la Tokyo, în contextul în care tensiunile dintre Washington și Phenian au escaladat, după ce marți președintele american Donald Trump a declarat că va răspunde cu ‘foc și furie’ dacă Phenianul continuă să profereze amenințări, iar nord-coreenii au replicat că au în vedere un atac cu rachetă asupra teritoriului american Guam, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Şeful Pentagonului avertizează Phenianul să pună capăt acţiunilor care vor duce la „sfârşitul regimului” Kim Jong-un

Totuși, potrivit unor experți, Japonia nu deține în momentul de față capacitatea de a doborî o rachetă aflată în trecere deasupra teritoriului său, îndreptându-se către Guam, notează Reuters.

Coreea de Nord a făcut cunoscut faptul că va elabora, până la jumătatea lunii august, un plan pentru lansarea rachetelor cu rază intermediară de acţiune către insula Guam, ce va fi prezentat liderului de la Phenian, Kim Jong Un, care va decide dacă rachetele vor fi lansate, a anunţat presa de stat nord-coreeană, potrivit CNBC.