Japonia este dispusă pentru un acord de liber schimb cu Statele Unite

După o întâlnire bilaterală cu premierul nipon Shinzo Abe, cu ocazia Adunării Generale a ONU, preşedintele american Donald Trump a anunţat miercuri că Japonia este dispusă să negocieze un acord de liber schimb cu Statele Unite, informează Reuters.

26 sept. 2018, 20:31
Japonia este dispusă pentru un acord de liber schimb cu Statele Unite

„Este un lucru pe care, din diferite motive, Japonia nu a fost dispusă să îl facă de mai multă vreme, iar acum sunt gata să îl facă. Aşa că suntem foarte mulţumiţi de asta şi sunt sigur că vom ajunge la un rezultat satisfăcător”, a spus Trump.

Preşedintele SUA a arătat clar că este nemulţumit de deficitul de 69 de miliarde de dolari în comerţul bilateral cu Japonia şi că doreşte un acord pentru rezolvarea problemei, reaminteşte Reuters.

Oficialităţile de la Tokyo şi-au exprimat îngrijorarea că Trump va cere reducerea importurilor de automobile din Japonia, care generează aproape două treimi din excedentul comercial nipon în relaţia bilaterală. O decizie a Casei Albe de a impune tarife mari de import ar afecta semnificativ economia japoneză, bazată pe exporturi. Un acord bilateral ar putea însă crea presiuni pentru deschiderea pieţei agricole nipone, un subiect sensibil politic, informează Agerpres.

Trump s-a arătat însă optimist: „Japonia este foarte inteligentă – negociatori extraordinari – şi până acum s-au descurcat foarte bine şi vor continua să se descurce foarte bine. Vom avea o relaţie cu adevărat grozavă, mai bună ca oricând, în domeniul comerţului. Cred că va fi mai bine pentru Japonia şi mai bine pentru Statele Unite. Cred că pentru Statele Unite nu poate fi decât mai bine, fiindcă nu are cum să fie mai rău decât ce s-a întâmplat de-a lungul anilor”.

Presa japoneză l-a citat marţi pe ministrul Economiei, Toshimitsu Motegi, care a declarat – după o întâlnire la New York cu reprezentantul american pentru comerţ, Robert Lighthizer – că cele două părţi au ajuns la o înţelegere cuprinzătoare privind promovarea comerţului bilateral şi că miercuri ar putea anunţa detalii. În august, cei doi oficiali nu au reuşit să îşi apropie punctele de vedere privind începerea negocierilor pentru un tratat comercial.