Japonia, în pericol de a DISPĂREA de pe faţa Pământului

Aproximativ 120 de milioane de persoane - aproape întreaga populaţie a Japoniei - ar putea fi muri dacă s-ar produce o erupţie vulcanică majoră, asemănătoare celei cu care s-a confruntat arhipelagul într-un trecut îndepărtat, se arată într-un studiu nipon care va fi publicat pe larg în noiembrie, citat joi de EFE, informează Agerpres.

23 oct. 2014, 14:13
Japonia, în pericol de a DISPĂREA de pe faţa Pământului

Potrivit unui rezumat al cercetărilor realizate de vulcanologii Yoshiyuki Tatsumi şi Keiko Suzuki de la Universitatea din Kobe, riscurile de a se produce un astfel de scenariu catastrofal în secolul viitor sunt de 1%.

„Trebuie să fim conştienţi că nu ar fi ciudat să survină într-o zi într-o parte a arhipelagului o erupţie majoră”, insistă cercetătorii, potrivit cărora în acest caz ar putea pieri 120 de milioane de oameni, ceea ce înseamnă aproape întreaga populaţie a ţării (127 de milioane).

„Japonia concentrează 7% din vulcanii activi ai lumii şi s-a confruntat adesea cu catastrofe, precum erupţia recentă a Muntelui Ontake (care a provocat moartea a peste 50 de persoane). Privirile se îndreaptă acum spre Muntele Fuji unde există un risc de erupţie”, notează experţii.

Vezi şi Erupţie vulcanică spectaculoasă în Japonia VIDEO

Vulcanologii îşi bazează cercetările pe ciclurile şi impactul erupţiilor majore care au avut loc în Japonia, dând ca drept exemplu caldeira Aira – o depresiune uriaşă în formă de căldare, formată în urmă cu 28.000 de ani în regiunea Kagoshima (insula Kyushu, sud-vest) după prăbuşirea vârfului unui vulcan în urma unei erupţii teribile.

Citeşte şi Alertă în Japonia: Alţi vulcani ar putea să erupă

Dacă un fenomen similar s-ar întâmpla azi în regiune, 7 milioane de persoane ar putea muri în două ore în erupţiile de lavă şi de roci. Japonia, situată pe centura de foc, la confluenţa a patru plăci tectonice, numără în total 110 vulcani activi, dintre care cel mai cunoscut este muntele Fuji.