Javier Valdez, al cincilea jurnalist asasinat în Mexic în 2017

Jurnalistul mexican Javier Valdez, specialist recunoscut în investigarea traficului de droguri și colaborator al AFP în statul Sinaloa, a fost asasinat luni în orașul Culiacan (nord-vest), devenind al cincilea reporter ucis în Mexic în acest an, transmite agenția France Presse.

16 mai 2017, 05:01
Javier Valdez, al cincilea jurnalist asasinat în Mexic în 2017

„S-a întâmplat în fața birourilor Riodoce (…). El a fost atacat cu o armă de foc”, a indicat pentru AFP o sursă judiciară.

Javier Valdez, 50 de ani, lucra de peste 10 ani pentru AFP în statul Sinaloa, fief al cartelului lui Joaquin „El Chapo” Guzman, încarcerat în prezent în SUA. El era de asemenea corespondent al cotidianului La Jornada și al săptămânalului Riodoce.
Valdez a publicat mai multe investigații despre traficul de droguri, printre care o ultimă carte anul trecut intitulată „Narcojurnalismul, presa între crimă și denunțare”, în care recunoștea el însuși că „a fi jurnalist înseamnă să faci parte dintr-o listă neagră”.

„La Culiacan, în Sinaloa, este un pericol să trăiești și să faci jurnalism, înseamnă să mergi pe o linie invizibilă trasată de cei răi, cei care sunt în traficul de droguri și cei care sunt în guvern”, declara Javier Valdez, în 2011, la primirea Premiului internațional al libertății presei, decernat de Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ).

„Vorbise azi (luni) cu soția sa, i-a spus să nu pregătească masa, că va aduce el un pui”, a povestit fratele său, Rafael, pentru AFP, după anunțul dramei.

„L-am întrebat de mai multe ori dacă îi este teamă. Îmi spunea că da, e omenesc. L-am întrebat atunci de ce își risca viața și el a răspuns: „Este ceva ce iubesc, pe care cineva trebuie să-l facă, trebuie să luptăm pentru a schimba lucrurile”, a continuat Rafael Valdez.

Președintele mexican, Enrique Pena Nieto, a condamnat pe Twitter „această crimă rușinoasă” și a reiterat angajamentul său pentru „libertatea de expresie și presă, fundamentale pentru democrația noastră”.

Luna martie a fost în mod special una sumbră pentru reporterii din Mexic, cu trei jurnaliști uciși și un altul rănit grav. În fața lipsei securității, cotidianul Diario Norte, din Ciudad Juarez (nord), și-a încetat apariția.

Anul 2016 a fost marcat de un număr record de 11 jurnaliști executați, Mexicul figurând pe locul al treilea în lume între cele mai periculoase țări pentru jurnaliști, după Siria și Afganistan, conform organizației Reporteri fără frontiere.

CPJ a condamnat luni asasinarea jurnalistului mexican Javier Valdez și a cerut o investigație imediată a autorităților, a relatat și agenția EFE.

Asasinarea lui Valdez „este o lovitură dată jurnalismului și publicului mexican, care vede cum o umbră de tăcere se răspândește în întreaga țară”, afirmă un comunicat al organizației cu sediul la New York.