Ambasada SUA la București a stârnit joi un val de reacții pe Social Media, prin publicarea unui mesaj însoțit de un citat al vicepreședintelui JD Vance. Postarea făcută azi după-amiază a captat rapid atenția internauților, devenind virală și generând o avalanșă de comentarii.
„A crede în democrație înseamnă a recunoaște că fiecare cetățean are dreptul la opinie, scrie Ambasada Statelor Unite la București”, într-o postare pe Facebook. La aceeași postare, au adăugat și un citat atribuit lui JD Vance.
„Nu ar trebui să ne fie frică de oamenii noștri, chiar și atunci când aceștia își exprimă opiniile care nu sunt în acord cu cele ale conducerii”, a transmis J.D. Vance.
Mesajul vicepreședintelui american a fost publicat pe Facebook de Ambasada SUA la București joi, înaintea alegerilor prezidențiale din România.
„Bravo America!!!! Valorile democratice se bazează pe votul liber și credința în Iisus Hristos!”
„În traducere: nu ne e frică de oamenii noștri care nu sunt de acord cu cei de la conducere pentru că știm că părerile lor nu contează.”
„Sper că și conducerea noastră citește acest mesaj și înțelege cât valorează libertatea de exprimare!”
„La modul general, da. Dar ce e de făcut când unii dintre oamenii aceia au sprijin subteran al unui actor statal care vrea să răstoarne ordinea constituțională și să devieze țara de pe axa strategică (euro)atlantică, strategie pe care o numesc „uriașa cotitură”? Să acceptăm asta și să condamnăm statul care ne apără cu mijloace democratice – chiar excepționale, impuse însă de condiții excepționale?…”
Este un al doilea mesaj pe care Ambasada SUA la București îl adresează Românilor, după cel de marți, care includea un citat al vicepreședintelui american, JD Vance, și sublinia importanța democrației: „Democrația se bazează pe principiul sacru că vocea oamenilor contează”.
„Un mandat democratic nu poate fi obținut prin cenzurarea adversarilor sau prin ignorarea electoratului, mai ales când sunt în joc întrebări esențiale, precum cine are dreptul să facă parte din societatea noastră”, spunea postarea de pe contul de Facebook al ambasadei, care deși nu menționa România, i-a stârnit pe români, pentru că ne aflăm înaintea alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025.
Peste 18 milioane de alegători sunt așteptați duminică la urne pentru a-și alege președintele pentru următorii cinci ani dintre cei 11 candidați înscriși în cursa pentru Cotroceni. Pe teritoriul țării sunt organizate 18.979 de secții de votare, potrivit Autorității Electorale Permanente. Românii cu drept de vot din diaspora vor vota în 965 de secții.
În țară, votarea se desfășoară duminică, între orele 7:00 – 21:00. Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de a alege până cel mult la ora 23:59.
Votarea în străinătate pentru alegerile prezidențiale din 2025 va începe în străinătate joi, odată cu deschiderea secţiei de votare din Auckland, Noua Zeelandă, la ora 22:00, ora României.
Votarea în străinătate începe în zilele de vineri şi sâmbătă, la ora locală 07:00, şi se încheie, la ora locală 21:00 (cu posibilitatea prelungirii până la ora locală 23:59 pentru cetăţenii care, la ora locală 21:00, se află în sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot).
În ziua de duminică, votarea în afara ţării va începe la ora locală 07:00 şi se va încheia la ora locală 21:00, fără a depăşi ora 21:00 a României (cu posibilitatea de prelungire, în conformitate cu prevederile legale în vigoare)”, a mai transmis AEP.
La alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025, alegătorul român din străinătate poate vota la orice secţie de votare sau prin corespondenţă, în condiţiile legii.
Înregistrarea pe portalul votstrainatate.ro este necesară doar pentru votul prin corespondență sau pentru înființarea unei secții de votare în localităţile sau grupurile de localităţi în care au optat să voteze cel puţin 100 de alegători, conform art. 42 alin. (2) din Legea nr. 208/2015, cu modificările și completările ulterioare.
Pentru a vota prin corespondență, alegătorul român trebuie să aibă domiciliul sau reședința în străinătate.
Citește și: Alegeri prezidențiale 2025. Votarea în străinătate începe joi seara, la secţia din Auckland, Noua Zeelandă