Jean Claude Juncker: „Nu ştiu unde pleacă toată lumea, e al cincilea premier pe care-l primesc”. Viorica Dăncilă: „Să ni se ridice MCV”

Viorica Dăncilă a avut o întâlnire cu Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, care a reușit, în stilu-i caracteristic, să ironizeze ceea ce se întâmplă în România: schimbările frecvente ale premierilor.

21 feb. 2018, 16:03
Jean Claude Juncker: „Nu ştiu unde pleacă toată lumea, e al cincilea premier pe care-l primesc”. Viorica Dăncilă: „Să ni se ridice MCV”

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, a declarat, miercuri, că a discutat cu premierul Viorica Dăncilă despre perspectiva preşedinţiei române a Comisiei şi despre importanţa acestui mandat şi şi-a exprimat speranţa ridicării Mecanismului de Cooperare şi Verificare pentru România şi Bulgaria,. Acesta a apreciat că lucrurile funcţionează bine”, chiar dacă există impresia că ”anumite mijloace politice din România ar dori să-şi ia nişte libertăţi în ceea ce priveşte aplicarea strictă şi severă a regulilor statului de drept”. Junker, a declarat că a primit-o cu bucurie pe Viorica Dăncilă, pentru care ”Europa nu are secrete” după ce a fost europarlamentar, dar că este al cincilea premier al României pe care-l primeştre de la începutul mandatului său şi speră că ”acest ciclu se va opri”.

 

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, a declarat, miercuri, că a discutat cu premierul Viorica Dăncilă despre perspectiva preşedinţiei române a Comisiei şi despre importanţa acestui mandat şi şi-a exprimat speranţa ridicării Mecanismului de Cooperare şi Verificare pentru România şi Bulgaria,. Acesta a apreciat că !lucrurile funcţionează bine”, chiar dacă există impresia că ”anumite mijloace politice din România ar dori să-şi ia nişte libertăţi în ceea ce priveşte aplicarea strictă şi severă a regulilor statului de drept”â

”Europa nu are niciun fel de secret pentru Viorica Dăncilă. E al cincilea premier pe care îl întâmpin aici în mandatul meu și să sperăm că acest ciclu se va opri și va rămâne în funcție, pentru că nu știu unde pleacă toată lumea. Iohannis e un președinte pro-european, premierul, la fel, Crețu, la fel. Responsabilitatea viitoarei responsabilități române e foarte mare. Sunt convins că MCV va fi ridicat înainte de finalul acestei comisii, locul României e în spațiul Schengen, nu trebuie să excludem România din cauza unor ambiții. Uneori avem impresia că anumite mijloace politice din România vrea să își ia niște libertăți din aplicarea strictă a statului de drpet și am vorbit despre justiție.”, a spus Jean Claude Juncker la conferința de presă cu Viorica Dăncilă.

Viorica Dăncilă: Vom avea o preşedinţie dificilă. Avem Brexit, cadrul financiar multianual şi asigurarea frontierelor externe VIDEO

”Trebuie să discutăm punctual ceea ce nemulțumește! În justiție nu trebuie să intervină nimeni, nu știu ce se va întâmpla cu Laura Codruța Kovesi. Trebuie să lăsăm justiția să își facă datoria. În România nimeni nu intervine, asta e un lucru bun. Aș vrea ca toți cetățenii din România, indiferent de funcție, să respecte directiva europeană care spune că există prezumția de nevinovăție și că justiția e înfăptuită de judecători.”, a spus Viorica Dăncilă. 

Acesta a subliniat că ”responsabilitatea viitoarei preşedinţii române este foarte mare”. ”Am spus încă odată doamnei prim-ministru că sunt convins că MCV cu privire la România şi Bulgaria ar trebui să fie ridicat, terminat înainte de  sfţrşitul mandatului acestei comisii şi că locul Românei clar este în Spaţiul Schengen, nu mai trebuie să excludem România din aceste ambiţii cetăţeneşti  care ţin de Spaţiul Schengen”, a mai spus Junker.

Acesta şi-a exprimat însă speranţa că sistemul judiciar ”nu va fi supus la încercări”.

”Lucrurile funcionează bine, totuşi, câteodată  putem avea impresia că anumite mijloace politice din România ar dori să-şi ia nişte libertăţi în ceea ce priveşte aplicarea strictă şi severă a regulilor statului de drept. Am vorbit cu doamna prim-ministru şi am avut convingerea că se vor face toate eforturile pentru ca sistemul judiciar să funcţioneze. Să sperăm că nu va fi supus la încercări”, a mai spus preşedintele Comisiei Europene.

Premierul a transmis într-o conferinţă comună cu Jean Claude Juncker şi Corina Creţu că România îndeplineşte toate condiţiile pentru a intra în Schengen, dar să i se ridice şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV).

„Vom face toate eforturile pentru o colaborare corectă şi transparentă. Am discutat despre preluarea preşedinţiei Consiliului UE şi provocările la care trebuie să răspundă România. Am vorbit despre participarea sumittului de la Sibiu al domnului preşedinte. Drumul european al României e legat de domnul preşedinte Juncker. Sperăm ca sub preşedinţia domnului juncker să intrăm în Schengen. România îndeplineşte toate condiţiile. Să ni se ridice şi MCV-ul pentru că nu putem deţine preşedinţia Comisiei cu MCV-ul.”, a spus Dăncilă.

Corina Creţu a avertizat România. „Sper ca noul Guvern să facă totul pentru a performa pentru absorţia fondurilor europene, dar şi pentru asigurarea preşedinţiei Consiliului UE”, a spus Creţu.

Premierul Dăncilă se află marţi şi miercuri la Bruxelles, în prima vizită externă în calitate de şef al Guvernului de la Bucureşti.

Ea s-a întâlnit cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cu preşedintele Parlamentul European, Antonio Tajani, iar miercuri a avut o întrevedere cu preşedintele Comisie Europene, Jean Claude Juncker.