Jean-Claude Juncker nu va demisiona în cazul ieşirii Marii Britanii din UE

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, nu va demisiona în cazul în care britanicii vor vota împotriva rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană, la referendumul din 23 iunie, a dat asigurări, miercuri, purtătorul de cuvânt al executivului european, informează AFP.

22 iun. 2016, 12:33
Jean-Claude Juncker nu va demisiona în cazul ieşirii Marii Britanii din UE

Întrebat cu privire la posibilitatea unei demisii a emblematicului Juncker în caz de Brexit la votul de joi, Margaritis Schinas, purtătorul de cuvânt al executivului european, a răspuns cu un scurt și răsunător „Nu”, în timpul unui briefing de presă la Bruxelles.

Comisia Europeană a anunțat încă din februarie că nu intenționează să se amestece în campania din Marea Britanie. Cu toate acestea, Jean-Claude Juncker și-a exprimat de nenumărate ori dorința ca Marea Britanie să rămână în UE.

Chiar miercuri, la Atena, el a calificat drept „act de automutilare” ideea ieșirii Marii Britanii din UE. În mai, într-un interviu acordat cotidianului francez Le Monde, el a avertizat că, în caz de plecare, Marea Britanie va fi considerată o „țară terță”, iar britanicii vor fi văzuți ca niște „dezertori ce nu vor fi primiți cu brațele deschise”.

Juncker va participa vineri, la 10:30 (08:30 GMT), la Bruxelles, la o reuniune în compania altor președinți de instituții europene: Donald Tusk din partea Consiliului European și Martin Schulz din partea Parlamentului, precum și a premierului olandez Mark Rutte, a cărui țară asigură președinția prin rotație a UE.

Rezultatele referendumului britanic sunt așteptate vineri dimineața.