Jean-Claude Juncker: Ruperea negocierilor cu Turcia pentru aderarea la UE ar fi o GRAVĂ EROARE politică

Ruperea negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană ar fi o 'gravă eroare de politică externă', a declarat, la televiziunea germană, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, după ce Austria a cerut oprirea acestor discuții din cauza nerespectării standardelor democratice de către Ankara după lovitura de stat eșuată.

04 aug. 2016, 15:47
Jean-Claude Juncker: Ruperea negocierilor cu Turcia pentru aderarea la UE ar fi o GRAVĂ EROARE politică

„În acest moment, dacă am da Turciei impresia că, indiferent de situație, Uniunea Europeană nu este pregătită să o primească în cadrul său, aceasta ar fi, în opinia mea, o gravă eroare de politică externă”, a afirmat Juncker pentru postul ARD într-un interviu care urmează să fie difuzat duminică, dar din care au fost publicate joi câteva extrase.

Anterior joi, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Mina Andreeva, a subliniat că nu s-a schimbat nimic în statutul Turciei de țară candidată, precizând în același timp că Ankara trebuie să respecte valorile de bază ale UE.”Progresul negocierilor (de aderare — n.r.) este măsurat în funcție de o serie de cerințe, printre care respectarea statului de drept, a drepturilor omului și a libertăților fundamentale”, a spus Andreeva.

Reacțiile reprezentanților Comisiei Europene vin după ce cancelarul austriac Christian Kern a cerut miercuri o discuție privind viitorul negocierilor de aderare cu Ankara, precizând că va ridica această chestiune la summitul informal al UE de la 16 septembrie.”Știm că standardele democratice ale Turciei sunt clar insuficiente pentru a justifica aderarea,” a afirmat Kern pentru cotidianul austriac Die Presse. Negocierile cu Ankara sunt o ‘ficțiune diplomatică’, a mai spus el anterior pentru postul public de televiziune ORF.

Citeşte şi Comisia Europeană insistă ca Turcia să rămâna ţară candidată la aderare

Aproape 26.000 de persoane au fost închise în Turcia după puciul eșuat de la 15 iulie, în timp ce zeci de mii de funcționari și-au pierdut posturile. Mai mulți jurnaliști au fost de asemenea arestați în cadrul campaniei de reprimare.

Turcia este candidată la aderarea la UE din 1999, însă progresele au fost lente. Surse guvernamentale de la Ankara au afirmat joi că aderarea la blocul comunitar rămâne un obiectiv strategic.

UE a deschis în iunie un nou capitol în negocierile de aderare cu Turcia, ca parte a acordului privind imigrația convenit cu Ankara. 16 din cele 35 de capitole — domenii în care Turcia trebuie să se alinieze standardelor UE — au fost deschise. „În acest moment, nu mai există alte capitole de negociere aflate în discuție”, a spus purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene.