Jean-Marie Le Pen, nemulţumit de campania prezidenţială: Dacă aş fi fost în locul ei, aș fi avut o campanie în genul lui Trump

Jean-Marie Le Pen, cofondator al Frontului Național (extrema dreaptă franceză), a declarat marți că fiica sa Marine, care se va confrunta cu centristul Emmanuel Macron în turul decisiv al alegerilor prezidențiale, ar fi trebuit să ducă o campanie mai agresivă înaintea primei runde, după exemplul lui Donald Trump, transmite Reuters.

25 apr. 2017, 11:00
Jean-Marie Le Pen, nemulţumit de campania prezidenţială: Dacă aş fi fost în locul ei, aș fi avut o campanie în genul lui Trump

Marine Le Pen a obținut duminică 7,5 milioane de voturi, cel mai mare număr de sufragii înregistrat vreodată de Frontul Național, cu care însă nu a reușit să-l întreacă pe centristul proeuropean Emmanuel Macron.

”Cred că a avut o campanie prea potolită. Dacă aș fi fost în locul ei, aș fi avut o campanie în genul lui Trump, una mai deschisă, foarte agresivă împotriva celor responsabili de decăderea țării noastre, fie ei de la stânga sau de la dreapta”, a declarat Jean-Marie Le Pen (88 de ani) la postul de radio RTL.

Comentariul veteranului Frontului Național urmează după ce fiica sa a anunțat luni că se suspendă de la președinția FN în perspectiva turului al doilea, și marchează o nouă divergență de opinii între cei doi cu privire la direcția viitoare a partidului, transmite Agerpres.

Cei doi, tată și fiică, se află în relații tensionate după ce Marine Le Pen a declanșat o campanie de ”de-diabolizare” a partidului și de disociere de imaginea xenofobă a acestuia înaintea campaniei pentru prezidențialele din 2017.

Jean-Marie Le Pen a șocat întreaga lume în 2002 calificându-se în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, în care a suferit o înfrângere zdrobitoare în fața conservatorului Jacques Chirac.

El a fost acuzat frecvent de declarații xenofobe și antisemite, pentru care a și fost exclus din partid de fiica sa în 2015. Cu toate acestea, Jean-Marie Le Pen rămâne o figură binecunoscută și reprezintă unul din curentele de opinie din FN. Un alt semn al influenței sale este faptul că Frontul Național a împrumutat 6 milioane de euro de la o asociație politică de strângere de fonduri pe care o prezidează Jean-Marie Le Pen.