Jean-Marie Le Pen recidivează: Prezenţa romilor în Nisa, „iritantă” şi „mirositoare”

Preşedintele de onoare al Frontului Naţional, Jean-Marie Le Pen, evocă o "Romenadă" des Anglais la Nisa: politicianul de extremă-dreaptă francez considerând că o decizie a justiţiei favorabilă romilor ar încuraja "50.000" dintre ei să se instaleze în oraş în 2014, notează săptămânalul francez Le Point, marţi în ediţia online.

14 aug. 2013, 06:44
Jean-Marie Le Pen recidivează: Prezenţa romilor în Nisa, „iritantă” şi „mirositoare”

Preşedintele de onoare al Frontului Naţional, Jean-Marie Le Pen, care a stârnit un val de proteste în luna iulie 2013 după ieşirile sale cu privire la romi, a recidivat marţi la Nisa, întrebându-se dacă celebra „Promenade des Anglais” ar fi într-o zi redenumită „Romenade”, potrivit Agerpres.

Într-o conferinţă de presă, Jean-Marie Le Pen a criticat, marţi, o recentă hotărâre judecătorească de a se plăti despăgubiri de 75 de euro pe zi unor romi strămutaţi din tabăra lor şi fără propuneri de locuinţe.

„Acest anunţ în România a provocat un entuziasm fanatic pentru plecări, care sunt până în prezent limitate. Zeci de mii, sute de mii de aceşti romi vor pleca pentru a se întoarce la noi să pună mâna pe pradă. Într-adevăr, 75 de euro pe zi pe cap /de rom/ este un miracol pentru ei”, a comentat Jean-Marie Le Pen.

„Şi poate că într-o zi o să fiţi obligaţi să schimbaţi denumirea de „Promenade des Anglais” în „Romenade”, întrucât atât de mulţi vor fi cei care vor răspunde la apelul ce le-a fost lansat, cred că de Sindicatul Magistraturii” , a adăugat el.

Preşedintele de onoare al Frontului Naţional a calificat prezenţa romilor în oraş „iritantă” şi „mirositoare”, şi a prezis că „50.000 de romi” s-ar instala acolo în 2014. Afirmaţiile sale au făcut obiectul unei plângeri depuse marţi dimineaţă de SOS Racisme la tribunalul de primă instanţă din Nisa pentru „provocare la ură şi discriminare etnică, fără a fi urmate de efecte”.

„Am spus că prezenţa lor este iritantă. Este adevărat că practic în toate localităţile unde se instalează în mod arbitrar, acest lucru este resimţit de populaţie într-un mod iritant. Iar pentru cei care au criticat utilizarea cuvântului mirositor, ar trebui să se uite în Larousse pentru a vedea diferenţa dintre mirositor şi urât mirositor”, a mai spus Jean-Marie Le Pen.