Jeff Bezos pleacă marţi în spaţiu. Cine îl însoţeşte şi cum arată nava cu care va trece peste linia Karman VIDEO

Miliardarul american Jeff Bezos şi membrii echipajului său se pregătesc pentru zborul spaţial inaugural al Blue Origin, programat pentru marţi, 20 iulie.

19 iul. 2021, 11:50
Jeff Bezos pleacă marţi în spaţiu. Cine îl însoţeşte şi cum arată nava cu care va trece peste linia Karman VIDEO

Zborul navei New Shepard, care e formată dintr-o rachetă şi o capsulă autonome, cu înălţime de 18,3 metri, va fi lansat din Texas. Planificata călătorie de 11 minute de pe complexul Launch Site One al companiei va include cea mai vârstnică persoană care a mers vreodată în spaţiu – femeia aviator Wally Funk, în vârstă de 82 de ani – şi cea mai tânără persoană – Oliver Daemen, student la fizică în vârstă de 18 ani. Alături de aceştia se vor afla Jeff Bezos, fondatorul Aamazon, şi fratele acestuia, Mark Bezos. Acesta va fi primul zbor zpaţial cu echipaj civil care nu va fi pilotat.

New Shepard va porni spre orbita terestră la 9 zile după zborul Virgin Galactic, cu fondatorul acestei companii, Richard Branson, la bord. Nava, care nu poate fi pilotată din interior, este botezată după Alan Shepard, care, în 1961, a devenit primul american ce a ajuns în spaţiu în timpul unui zbor suborbital ca parte a programului Mercury al NASA. La fel ca zborul Virgin Galactic, New Shepard nu va intra pe orbita Pământului, dar va duce echipajul la o altitudine de 105 de kilometri, trecând astfel peste linia Karman, aflată la 100 kilometri. Capsula va reveni pe Pământ cu ajutorul unei paraşute.

Evenimentul de mâine va marca 52 de ani de la aselenizarea lui Apollo 11.

Citeşte şi Averea lui Jeff Bezos a atins un nou record. Proiectul anulat de Pentagon care i-a adus bani în cont afaceristului

Am efectuat un test al sistemului de evadare în care am arătat cum poate evada capsula în cazul unei anomalii la decolarea rachetei. Misiunea M6 a fost despre testarea acestui lucru în cele mai grele condiții. Am aprins motorul în zbor și am arătat că putem recupera caspula în siguranță”, a afirmat Gary Lay, designer New Shepard.

Citeşte şi Jeff Bezos şi-a găsit „parteneră” de mers în spaţiu. Cine este femeia cu care va pleca miliardarul de pe Pământ VIDEO

Să vezi Pământul din spațiu te schimbă. Îți schimbă relația cu această planetă, cu umanitatea. Este un singur Pământ. Vreau să merg în acest zbor pentru că este un lucru pe care mi l-am dorit dintotdeauna. Este o aventură. Este o treabă importantă pentru mine. Mi-am invitat fratele să vină cu mine în acest prim zbor pentru că suntem cei mai buni prieteni. Mi-ar plăcea să vii cu mine, vrei?„, spune Jeff Bezos.