Jens Stoltenberg critică programul Chinei de dezvoltare a rachetelor cu rază intermediară de acţiune

Secretarul general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a criticat marţi programul Chinei pentru dezvoltarea de rachete cu rază de acţiune intermediară şi i-a cerut să se ralieze cadrului internaţional pentru control asupra acestor arme.

13 nov. 2018, 13:05
Jens Stoltenberg critică programul Chinei de dezvoltare a rachetelor cu rază intermediară de acţiune

„Constatăm că Beijingul a investit de o manieră extrem de avansată în arme noi şi moderne, inclusiv în rachete, iar jumătate dintre aceste rachete ar încălca Tratatul INF dacă Beijingul ar fi semnatar al acestuia”, a declarat Stoltenberg într-un interviu acordat televiziunii publice germane ZDF.

Stoltenberg, ale cărui declaraţii au fost traduse în engleză, s-a referit la tratatul asupra forţelor nucleare cu rază intermediară (Intermediate Nuclear Forces, INF), un text semnat în 1987 de liderii american şi sovietic de la acea vreme, Ronald Reagan şi Mihail Gorbaciov, menit să elimine rachetele lansate de la sol şi având o rază de acţiune situată între 500 şi 5.500 de kilometri, informează Agerpres.

„Suntem favorabili extinderii acestui tratat într-un mod în care China să poată face parte din el”, a declarat secretarul general al NATO.

Cu toate acestea, preşedintele american Donald Trump a anunţat de curând că ţara sa se va retrage din acest tratat. Washingtonul acuză Rusia că încalcă prevederile acestuia, dar a invocat şi programele de înarmare ale Chinei în motivaţia deciziei sale, potrivit Agerpres.

În ceea ce priveşte Moscova, SUA pun sub semnul întrebării noul sistem rus 9M729, rachetele trase de dispozitive terestre şi a căror rază de acţiune depăşeşte, potrivit Washingtonului, cei 500 de kilometri admişi, acuzaţie pe care Moscova o respinge.

În interviul pentru ZDF, Stoltenberg recunoaşte realitatea problemei ruse. „NATO nu vrea noi curse ale înarmării, însă noi suntem foarte preocupaţi de noile rachete ruse. Această rachetă este mobilă, poate transporta încărcături nucleare şi poate atinge oraşe din Europa Centrală, cum este Berlinul”, a spus el.