Jens Stoltenberg l-a felicitat pe preşedintele turc Recep Tayip Erdogan pentru victoria în alegeri

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a felicitat luni pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru realegerea sa în funcţie, reamintind totodată ''valorile fundamentale'' pe care a fost fondată alianţa: democraţia şi statul de drept.

25 iun. 2018, 11:59
Jens Stoltenberg l-a felicitat pe preşedintele turc Recep Tayip Erdogan pentru victoria în alegeri

”Îl felicit pe preşedintele Erdogan pentru realegerea sa ca preşedinte. Felicit de asemenea poporul turc pentru participarea mare la alegeri”, a declarat Stoltenberg (norvegian) la sosirea sa la o reuniune a miniştrilor de externe şi ai apărării la Luxemburg.

”NATO este fondată pe câteva valori fundamentale: democraţia, statul de drept, libertăţile individuale. Personal, acord multă importanţă acestor valori şi subliniez importanţa lor în numeroase capitale din NATO, inclusiv Ankara, când mă întâlnesc cu lideri turci”, a adăugat şeful alianţei.

Potrivit Reuters, Comisia Europeană şi-a exprimat la rândul său speranţa că Turcia va rămâne un partener angajat după alegerile la care Erdogan a obţinut noi puteri executive.

”Sperăm că, sub conducerea preşedintelui Erdogan, Turcia va rămâne un partener angajat pentru Uniunea Europeană în probleme majore precum migraţia, securitatea, stabilitatea regională şi lupta împotriva terorismului”, a declarat presei un purtător al Comisiei Europene.

Citeşte şi Alegeri în Turcia: Austria le cere cetăţenilor turci din diaspora care au votat cu Erdogan să se întoarcă în ţara lor

Erdogan a câştigat duminică un nou mandat de cinci ani din primul tur de scrutin, mandat în care prerogativele sale ca preşedinte vor fi considerabil întărite, după o reformă constituţională adoptată anul trecut.

Cu aproape toate voturile numărate, Erdogan a obţinut 53%, iar partidul său AKP – 42,5% şi formaţiunea aliată MHP (naţionalistă) – 11%, depăşind aşteptările.

Turcia este un membru important în cadrul NATO, datorită poziţiei sale strategice pe flancul sudic al alianţei şi apropierii sale geografice de Rusia, şi are un rol-cheie în lupta împotriva grupării Stat Islamic în zona irakiano-siriană.