Jens Stoltenberg: Patru batalioane sunt gata de luptă pe flancul de Est al NATO

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat, miercuri, în cadrul primei zile a Consiliului de Miniştri ai Apărării din cadrul Alianţei ce se desfăşoară la Bruxelles, că au fost constituite patru batalioane pe flancul oriental al NATO şi că şapte ţări participă la această operaţiune pentru a întări prezenţa militară în regiunea Mării Negre în faţa unui eventual atac al Rusiei.

26 oct. 2016, 19:19
Jens Stoltenberg: Patru batalioane sunt gata de luptă pe flancul de Est al NATO

Cele patru formaţiuni comandate de Canada, SUA, Germania şi Marea Britanie au configuraţii diferite.

Germania va fi sprijinită de Belgia, Croaţia, Franţa, Luxembourg, Olanda şi de Norvegia, în  Lituania.

Canada va desfăşura soldaţi în Letonia va fi însoţită de Albania, Slovenia, Italia şi Polonia.

Regatul Unit va beneficia, în Estonia, de ajutorul Danemarcei şi Franţei.

În Polonia, SUA vor fi sprijinite de Regatul Unit şi susţinute de România.

Stoltenberg şi-a exprimat satisfacţia pentru sprijinul promis de către ţările aliate pentru a se alătura formaţiunilor desfăşurate în ţările baltice şi Polonia, petru întărirea prezenţei Alianţei în regiune. De asemenea, şapte ţări aliate – Italia, Canada, Germania, Olanda, Polonia, Turcia şi SUA – şi-au confirmat angajamentul pentru întărirea prezenţei NATO în regiunea Mării Negre.

„Este vorba despre un răspuns proporţionat la ameninţarea rusă”, a declarat Stoltenberg. Alianţa trebuie să se arate unită. Atacul împotriva unei ţări aliate va fi considerat ca fiind un atac împotriva întregii Alianţe”, a mai spus secretarul general al NATO.