Jigniri și îmbrânceli în Parlament! Aleșii s-au numit „maimuță”, „naziști”. George Simion: „De ce m-ați împins?”; „Pleacă cu figurile de cartier de aici”

Deputatul George Simion l-a întrebat, în cadrul Comisiei de Regulament, pe liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, ce ar zice dacă ”te bate pe tine Simion”. Alfred Simonis i-a replicat și i-a spus că ”tu n-ai bătut niciodată pe nimeni, numai bătaie ai luat!”.

09 feb. 2022, 10:28
Jigniri și îmbrânceli în Parlament! Aleșii s-au numit „maimuță”, „naziști”. George Simion: „De ce m-ați împins?”; „Pleacă cu figurile de cartier de aici”

În cadrul ședinței, deputații s-au jignit de mai multe ori cu apelative de tipul ”maimuță” sau ”nazist”. Totul a început în momentul în care Stoica Ciprian-Titi, de la AUR, a intrat în sală în timpul ședinței. Alfred Simonis a izbucnit: „Zi-i maimuței să plece”.

Stoica Ciprian-Titi: Cum mă faci maimuță?

Alfred Simonis: Nu te-am făcut eu.

Stoica Ciprian-Titi: Vă rog să-l dați afară.

Alfred Simonis: Nu aveți ce căuta aici, conform regulamentului. Să iasă maimuța de aici.

George Simion a făcut ulterior declarații pentru presă despre ce s-a întâmplat în timpul ședinței: „Exact cei care încearcă să impună acest regulament aduc jigniri. Am auzit cuvinte precum „maimuță”, „naziști” și teoretic pentru spusele unui parlamentar trebuie tot partidul sancționat. Acesta e nivelul. Exact cei care încearcă să impună acest regulament încalcă regulamentul având acest comportament”.

La final, George Simion l-a acuzat pe un deputat USR, Bogdan Rodeanu, că l-ar fi împins. La rândul său, Rodeanu l-a acuzat pe Simion că l-a călcat pe picior și i-a spus că ”ai gesturi golănești, de cartier”.

George Simion: De ce mă împingi? L-a văzut toată lumea pe domnul Rodeanu cum m-a împins?

Bogdan Rodeanu: Tu de ce mă calci? Pleacă cu figurile astea de cartier de aici. Aici o facultate, măi.

George Simion: Domnul Rodeanu m-a împins. E pe filmare, se poate vedea.

George Simion a explicat că deputații vor fi privați de telefoane ca să nu mai filmeze. „Nu vom mai avea voie să facem live-uri. O să fac live-uri în continuare din Camera Deputaților până se vor învăța să nu mai pună pumnul în gură Opoziției”.

George Simion: Domnule Rodeanu, de ce m-ați împins? Căutați-l pe domnul Rodeanu. Vă place transparența USR-ului?

Bogdan Rodeanu: Care e problema, domnule Simion? Apelați la niște gesturi de cartier, golănești.

În cadrul Comisiei de Regulament din Camera Deputaților s-au efectuat mai multe modificări ale Regulamentului, în așa fel încât George Simion să poată fi sancționat.

Principalele modificări ale Regulamentului și sancțiunile la care va fi supus George Simion

Prima sancțiune, ca urmare a conflictului dintre George Simion și Virgil Popescu, va fi tăierea indemnizației de parlamentar a deputatului AUR. De asemenea, George Simion va fi sancționat, dacă va mai filma în sala de plen sau în comisiile parlamentare.

Potrivit modificărilor aduse Regulamentului, este interzisă transmiterea în direct sau înregistrarea şedinţei Camerei Deputaţilor, Biroului Permanent, Comitetului Liderilor sau comisiilor altfel decât prin mijloacele oficiale.

De asemenea, este interzisă utilizarea violenţei fizice constând în gesturi agresive ori a violenţei verbale constând în injurii, invective sau calomie la adresa unui alt parlamentar. Încălcarea acestor prevederi atrage sancţiunea evacuării imediate din sală a persoanei sau persoanelor care încalcă interdicţiile

În plus, este interzisă participarea la desfăşurarea unui banner în sala de şedinţe în plen sau în sălile comisiilor Camerei Deputaţilor, înregistrarea sau transmiterea în direct a şedinţelor Camerei Deputaţilor, Biroului Permanent, Comitetului Liderilor Grupurilor Parlamentare sau a comisiilor, utilizarea violenţei fizice utilizată împotriva unui alt parlamentar sau violenţă verbală constând în ţipete, injurii, ameninţări, invective, calomnie la adresa unui alt parlamentar”.