„Jihadi John”, călăul SI care a decapitat ostatici occidentali, s-a gândit în trecut la sinucidere

"Jihadi John", călăul Statului Islamic, care a decapitat ostatici occidentali, a afirmat în 2010 că se gândește la sinucidere.

01 mart. 2015, 15:03
„Jihadi John”, călăul SI care a decapitat ostatici occidentali, s-a gândit în trecut la sinucidere

Mohammed Emwazi, londonezul cunoscut sub numele de „Jihadi John” și identificat de mass-media și experți ca fiind bărbatul care apare în mai multe înregistrări video cu decapitarea ostaticilor occidentali publicate de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), i-a spus în 2010 unui jurnalist că se gândește la sinucidere din cauza presiunilor serviciilor de securitate britanice, potrivit publicației Mail on Sunday, relatează duminică AFP, potrivit Agerpres.

Mohammed Emwazi a scris în 2010, într-un e-mail adresat unui jurnalist al Mail on Sunday publicat sâmbătă de către ziar, că se simțea „ca un mort viu” din cauza acestei presiuni.

Citeşte şi Noul şef al Pentagonului, Ashton Carter, promite grupării SI o ”înfrângere ireversibilă’

Cage, o organizație pentru apărarea drepturilor musulmanilor cu sediul la Londra, a făcut cunoscut că serviciul de informații britanic MI5 l-a monitorizat pe Emwazi începând din 2009 și că această presiune a contribuit la radicalizarea sa. Potrivit Cage, MI6 ar fi încercat fără succes să-l recruteze.

Premierul britanic David Cameron și un fost șef al serviciului de informații externe MI6 au respins ferm această ipoteză, iar primarul Londrei Boris Johnson a acuzat Cage de „glorificarea terorismului”.

Mohammed Emwazi s-a născut în Kuweit și a părăsit această țară la vârsta de șase ani atunci când familia sa înstărită a venit să se stabilească în vestul Londrei. El a urmat școala în capitala britanică și a obținut o diplomă de informatician la Universitatea Westminster și ar fi plecat în Siria în 2012 sau 2013.

În plus, potrivit informațiilor apărute în presă, Emwazi ar fi avut contacte cu responsabilii atacurilor eșuate din 2005 din mijloacele de transport în comun londoneze, la două săptămâni după atentatele sinucigașe în care au fost ucise 52 de persoane în capitala britanică.