Jihadiştii recrutează minori din Siria şi îi trimit să lupte alături de combatanţii islamişti

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a recrutat de la începutul acestui an în Siria peste 1.100 de minori, pe care i-a denumit 'puii califatului', a anunțat joi organizația nonguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), ce reprezintă opoziția moderată siriană.

09 iul. 2015, 13:27
Jihadiştii recrutează minori din Siria şi îi trimit să lupte alături de combatanţii islamişti

Conform sursei citate, pentru a atrage minorii în rândurile lor, jihadiștii au creat birouri speciale în teritoriile pe care le controlează, respectiv provinciile Homs și Hamah, în centrul Siriei, iar în nord în provinciile Deir Ezzor, al-Hasaka, Raqa și Alep. Odată cooptați în rândurile jihadiștilor, minorii sunt trimiși adesea să participe la confruntările armate și să comită atentate, numai în ultimele trei zile ei fiind autorii mai multor atentate sinucigașe.

OSDO subliniază că gruparea SI a început să angajeze semnificativ copiii în lupte la începutului acestui an, după ce autoritățile turce au sporit măsurile de securitate pentru a evita infiltrările combatanților islamiști în zona de frontieră dintre Siria și Turcia, potrivit Agerpres.

Citeşte şi ONU: Organizaţia Statul Islamic foloseşte copii în atentate sinucigaşe

Conform estimării acestui ONG, de atunci circa 150 de minori care au luptat de partea jihadiștilor au murit pe front ori în urma atentatelor sinucigașe.

Copiii și adolescenții recrutați de jihadiști au apărut și în unele înregistrări video difuzate pe internet de SI, în care ei sunt puși să execute prizonieri. Ultima înregistrate de acest fel a fost publicată sâmbătă și arată cum 25 de soldați ai armatei siriene, așezați în genunchi, sunt împușcați în cap de minori în teatrul roman din orașul antic Palmira, cucerit de jihadiști în luna mai.