JO 2020. Prima medalie pentru România! Ana-Maria Popescu este vicecampioană olimpică la spadă

Scrimera Ana-Maria Popescu a câştigat sâmbătă medalia de argint la Olimpiada de la Tokyo, piezând la o tuşă finala de la spadă. Este prima medalie pentru România, la această ediţie a Jocurilor.

24 iul. 2021, 12:45
JO 2020. Prima medalie pentru România! Ana-Maria Popescu este vicecampioană olimpică la spadă

JO 2020 UPDATE

. Ana-Maria Popescu a pierdut cu scorul de 10-11. Meciul s-a decis la „tuşa de aur”, după trei reprize scorul fiind egal, 10-10. Reprezentanta noastră a ratat pentru a doua oară titlul olimpic, după ce în 2008, la Beijing, a obţinut tot argintul.

UPDATE. A început finala la spadă. Ana-Maria Popescu are primul asalt. Cele două au început foarte prudent. Scorul după prima repriză este 3-2 pentru chinezoaică.

În repriza a doua Ana a întors rezultatul şi conduce cu 7-6. Ea se află la trei minute de medalia de aur!

JO 2020 UPDATE. Ana-Maria Popescu s-a calificat în finală şi va fi prima sportivă din delegaţia noastră care va cuceri o medalie la Tokyo. Lupta pentru aur va începe în jurul orei 14.45. Meciul va fi transmis în direct de TVR1.

Adversara Anei în lupta pentru aur va fi chinezoaica Yiwen Sun, care a trecut în prima semifinală de rusoaica Aizanat Murtazaeva cu 12-8.

Ana-Maria Popescu şi Yiwen Sun au fost adversare în finala olimpică pe echipe de la Rio, câştigată de România în faţa Chinei. Ultimele două dueluri dintre cele două spadasine au fost câştigate de româncă, în 2019 la Cupa Mondială de la Tallinn, în semifinale, şi în 2020, în sferturile Cupei Mondiale de la Havana.

La Tokyo, Popescu (ex-Brânză), campioană olimpică la Rio, în 2016, cu echipa, a intrat direct în turul secund, câştigând cu 15-10 meciul cu singaporeza Kiria Tikanah Abdul Rahman, după care a învins-o în optimi pe Sera Song (Coreea de Sud), cu 15-6, iar în sferturi pe o altă reprezentantă a Estoniei, Julia Beljajeva, cu 15-8.

Românca este pentru a doua oară în finala olimpică în proba individuală, după Beijing 2008, atunci când a câştigat argintul.

ŞTIREA INIŢIALĂ. Ana-Maria Popescu, vicecampioană olimpică la individual în 2008, la Beijing, şi campioană olimpică la Rio, în 2016, cu echipa, a controlat tactic meciul cu sportiva baltică de la un capăt la altul, câştigând fără emoţii.

Beljajeva are în palmares un titlu mondial la individual în 2013 (Budapesta), dar şi o medalie de bronz la Mondiale, în 2017, la Leipzig.

În penultimul act, de la ora 12:30, Popescu va înfrunta o altă sportivă din Estonia, Katrina Lehis, care a dispus în sferturi de italianca Rossella Fiamingo cu 15-7.

La Tokyo, Popescu (CSA Steaua) a intrat direct în turul secund, câştigând cu 15-10 meciul cu singaporeza Kiria Tikanah Abdul Rahman, după care a învins-o în optimi pe Sera Song (Coreea de Sud), cu 15-6.

Tot sâmbătă, Laura Georgeta Ilie s-a clasat pe locul 9 în proba de puşcă aer comprimat 10 metri, sâmbătă, la Jocurile Olimpice de la Tokyo, ratând finala pentru doar 0,5 puncte. Ilie, dublă campioană europeană (2019, 2020), a totalizat 628 puncte, în timp ce ultima calificată în finală, rusoaica Anastasia Galaşina (locul 8), a avut 628,5 puncte.

Medalia de aur a fost cucerită de chinezoaica Qian Yang, cu 251,8 puncte, nou record olimpic, Galaşina a obţinut argintul, cu 251,1 puncte, iar bronzul a revenit elveţiencei Nina Christen, cu 230,6 puncte. Yang a obţinut prima medalie de aur a ediţiei din acest an a Jocurilor Olimpice.

Citeşte şi JO 2020. Delegațiile din Kîrgîstan și Tadjikistan au sfidat protocoalele Covid și au defilat fără măști FOTO

De asemenea, echipajele româneşti de dublu rame feminin, dublu rame masculin şi dublu vâsle feminin categorie uşoară s-au calificat, sâmbătă, în semifinale la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în timp ce alte patru bărci ale ţării noastre vor evolua în recalificări după seriile de la Sea Forest Waterway.

JO 2020. În ceea ce priveşte sporturile de echipă, naţionala feminină de baschet 3×3 a României a debutat cu stângul la Jocurile Olimpice de la Tokyo, după ce a pierdut fără drept de apel meciul cu China, 10-21, sâmbătă, în Aomi Urban Sports Park. Claudia Cuic a marcat 4 puncte, iar Sonia Ursu, Ancuţa Stoenescu şi Gabriela Mărginean, câte 2.