JO de IARNĂ. Singurul român concurent la skeleton merge la Soci cu o sanie împrumutată

JO de IARNĂ. Dorin Velicu, singurul sportiv român care participă în proba masculină de skeleton la Jocurile Olimpice de la Soci nu îşi permite să-şi cumpere o sanie pe care să concureze, astfel că se va prezenta la întreceri cu un skeleton împrumutat.

30 ian. 2014, 11:15
JO de IARNĂ. Singurul român concurent la skeleton merge la Soci cu o sanie împrumutată

JO de IARNĂ. Dorin Velicu are 27 de ani şi se află în faţa primei sale participări la o ediţie a Jocurilor Olimpice de Iarnă. A tras din greu pentru a obţine dreptul de a concura la Soci, într-o disciplină despre care mulţi români nu au habar, skeleton.

Într-un interviu acordat agenţiei Mediafax, Dorin Velicu a povestit despre istoria acestui sport, dar şi despre faptul că nu-şi poate permite să-şi cumpere o sanie de concurs şi va merge la Soci cu una împrumutată. „Skeletonul este primul sport de alunecare. A fost inventat în vremurile de demult de americanii din nord. E vorba de o sanie, un fel de sanie, cu patine. Dar care nu seamănă cu bobul. Eu am început atletismul prima dată, apoi antrenorul m-a îndreptat către acest sport. Am făcut apoi şi bob în primul an, după care am fost mai atras de skeleton”, a povestit Dorin Velicu.

Totodată, el s-a plâns de condiţiile de antrenament, practic inexistente: „Din păcate nu mai avem pârtie, era la Sinaia, dar nu mai funcţionează. Totul e la pământ. Suntem nevoiţi să ne antrenăm doar în străinătate, unde plecăm atunci când îngheaţă prima pârtie. E dificil, pentru că atunci când intrăm în sezon, sportivii care au pârtii în ţară au deja câteva sute de coborâri înaintea noastră. Şi noi dacă avem 10 coborâri la început de sezon e bine. E puţin faţă de pregătirea pe care o au americanii, ruşii, englezii…„.

Citeşte şi JO de IARNĂ. Eva Tofalvi va fi portdrapelul României la Jocurile Olimpice de la Soci

Referitor la materialul de concurs, situaţia este şi mai dramatică: „Skeletoanele sunt făcute în mare parte manual, iar unele de fabrici. Cele făcute de fabrici sunt nemţeşti, dar nu ai cum să ajungi la ele. Sunt făcute exclusiv pentru nemţi, pentru echipa naţională a Germaniei. Astea s-au dovedit a fi cele mai bune. Cele făcute în garaj sunt accesibile, dar unele sunt scumpe. Costul lor începe de la 3.500 de euro la mâna a doua şi de la 5.000 de euro unul nou. Plus patinele, care fac tot, sunt mai importante decât skeletonul în sine, pentru că ele dau viteză. Şi aici e multă inginerie.

Eu mi-am cumpărat skeletonul şapte ani, la mâna a doua, şi a costat undeva la 2.000 de euro cu tot cu patine. Este un bătrân skeletonul meu, dar cu el am reuşit să mă calific. Acum pentru Soci am vorbit cu cineva să fac rost de un skeleton mai performant, că al meu e bătrân, v-am spus… E rămas în urmă. îl împrumut de la un coleg de la noi din ţară. Sper să meargă. O să-l încerc, voi avea 3-4 coborâri înainte de intrarea în concurs, să mă acomodez cu el. Pentru că este diferit de al meu„.

Citeşte şi JO de IARNĂ. România participă cu 24 de sportivi, în 8 discipline, la Olimpiada de la Soci