JO 2016. Geniştii au detonat un rucsac suspect la Rio. Doi morţi lângă Maracana şi Bulevardul Olimpic

O echipă de geniști a poliției braziliene a detonat sâmbătă un rucsac abandonat în apropierea traseului cursei de ciclism pe șosea de la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. Un alt incident a avut loc vineri, în ziua deschiderii JO, în apropierea stadionului Maracana și a Bulevardului Olimpic din Rio de Janeiro, două persone fiind ucise.

06 aug. 2016, 18:21
JO 2016. Geniştii au detonat un rucsac suspect la Rio. Doi morţi lângă Maracana şi Bulevardul Olimpic

Explozia a fost auzită în zonă, dar nu i-a afectat pe cicliști, iar situația a revenit la normal la scurtă vreme după ce poliția a restricționat temporar accesul.

Un polițist a declarat ziariștilor la fața locului că rucsacul abandonat pe un container în apropierea liniei de sosire de la Copacabana conținea doar haine și alte articole. „Acesta este protocolul pe care îl urmăm dacă apare un colet cu astfel de caracteristici — care de data aceasta, a conținut doar haine și alte articole. Nu a fost o bombă în rucsac”, a spus el.

Doi morţi lângă Maracana şi Bulevardul Olimpic

Un agresor a fost ucis de un reprezentant al poliției militare, vineri seară, pe o stradă din preajma arenei Maracana, pe care a fost aprinsă flacăra olimpică, a indicat poliția într-un comunicat. Potrivit primelor informații, bărbatul a fost împuşcat în timp ce încerca să comită un furt.

Cu câteva ore înainte, o arhitectă aflată la volanul mașinii sale pe una din principalele căi de acces către Bulevardul Olimpic, o arteră din zona portuară a Rio în întregime renovată pentru JO, a fost ucisă cu un glonț în cap, în timpul unui jaf armat.

Joi, un alt brazilian, un avocat de 60 de ani, practicant de jiu-jitsu, care conducea un BMW blindat în cartierul Parcului Olimpic, și-a ucis agresorul. Avocatul s-a identificat ca vice-consul al Rusiei la Rio, ceea ce consulatul rus a dezmințit rapid.

Un alt incident a avut loc la centrul de presă de la hipodromul pe care vor avea loc probele de echitaţie de la JO 2016, unde un glonț a trecut prin peretele de plastic al încăperii, fără a răni însă pe nimeni.

Glonțul, unul de calibru mic, a fost recuperat de organizatori, care, solicitați de ziariști, nu au comentat incidentul. Centrul de presă este situat într-o zonă militară.

De asemenea, o explozie a fost auzită în apropierea liniei de sosire a probei de ciclism pe șosea, cu mai bine de două ore înainte de finalul cursei, în apropierea plajei Copacabana.

Un camion al poliției, specializat în neutralizarea pachetelor suspecte, a fost văzut la fața locului. În rândul spectatorilor nu a fost înregistrată agitație.

Un uriaș dispozitiv de securitate de 85.000 de polițiști și militari a fost mobilizat pentru asigurarea securității celor 10.500 de sportivi și 500.000 de vizitatori străini așteptați la Rio pentru JO, care s-au deschis oficial vineri seară pe Maracana și se vor încheia pe 21 august.

Primul oraș din America de Sud care organizează Jocurile Olimpice, Rio de Janeiro este confruntat cu o insecuritate cronică, alimentată de traficul de stupefiante și mizeria în care trăiește o mare parte a populației.