Jobul unde angajaţii rămân, „în mână”, cu 13.052 de lei pe care nu îl vrea mai nimeni

Sectorul implică producţia de produse derivate din cărbune şi ţiţei, precum cocsul utilizat în metalurgie şi diverse produse petro­liere. Cei care practică meseria se supun stresului, trebuie să fie mereu atenți și riscă, în unele cazuri, chiar să se rănească.
Filip Stan
30 oct. 2024, 17:09
Jobul unde angajaţii rămân,

Jobul plătit cu 13.000 de lei pe lună, refuzat de români pe bandă rulantă. Riscurile la care se expun sunt la fel de mari ca lefurile oferite
În vremea în care sute de mii de români lucrează pe nici măcar 3.000 de lei, există și meseria unde primești mai bine de 13.000 de lei pe lună, unde salariul a crescut enorm în ultimul an. O analiză efectuată recent de Libra Bank a scos la iveală că acesta este cel mai bine plătit sector de la noi din țară. Pe de altă parte, mulți fug de un astfel de job, din moment ce vine și cu riscuri, nu doar cu câștiguri.

Conform studiului, cele mai mari salarii nete, de după impozitare și taxare, de la noi din țară, sunt în fabricarea produselor de cocserie şi prelucrarea ţiţeiului. În luna iulie a anului 2024, s-a observat o creștere cu 38,2% față de aceeași lună a anului 2023, la remunerație. Este cea mai mare mărire din întreaga economie locală.

ZILE LIBERE în plus pentru români. Două zile fără job pentru angajaţi, stat şi privat, pentru depistarea precoce a bolilor grave

Angajații rămân, „în mână”, cu 13.052 de lei, în medie, ceea ce înseamnă că salariul brut este de 22.331 lei! Cu un asemenea venit, declarat pe cartea de muncă, noua lege îţi aduce şi o pensie de mii de lei. Primești și bani în plus de la CNPP, fiind vorba despre o categorie cu risc. În plus, banii ar trebui să-ți ajungă încât să poți ține acasă o familie cu doi copii, chiar să mai pui și bani de-o parte.

Jobul are multe riscuri

Sectorul implică producţia de produse derivate din cărbune şi ţiţei, precum cocsul utilizat în metalurgie şi diverse produse petro­liere. Cei care practică meseria se supun stresului, trebuie să fie mereu atenți și riscă, în unele cazuri, chiar să se rănească. Dacă se întâmplă un accident la locul de muncă, legea spune clar că angajatorul este cel care va avea obligația să-i despăgubească, iar sumele nu sunt modeste.

Pentru a putea lucra în domeniu, trebuie să ai calificare înaltă, dar și să folosești echipamentul industrial special, pentru propria-ți protecție. Te expui și la diferite substanțe care ți-ar putea afecta, în timp, sănătatea. Din aceste motive, jobul este evitat de mulți, chiar dacă sunt oferite salarii enorm de mari, chiar peste cele din IT.

Bestjobs: Halloween pe piața muncii: neînțelegerile cu șefii, teama de concediere și creșterea volumului de muncă se numără printre cele mai mari frici și „coșmaruri” ale angajaților.

De Halloween, un sondaj realizat de platforma de recrutare online bestjobs a dezvăluit cele mai mari frici și „coșmaruri” la locul de muncă, în rândul angajaților. Neînțelegerile cu superiorii (42%), urmate de teama de concediere (31%) și de un volum mai mare de muncă (29%) sunt cele mai frecvente frici. Angajații se simt, de asemenea, presați de obiective tot mai greu de atins (21%) și de posibilitatea de a lucra în timpul sărbătorilor (20%), iar pentru 16% dintre respondenți, tăierea salariului este o sursă semnificativă de îngrijorare.

Cum arată jobul ideal pentru români. Ce contează, de fapt, pentru angajați STUDIU

Pentru mulți angajați, „coșmarurile” la job iau diverse forme, iar la vârful clasamentului se află un șef „de coșmar” (33%), urmat de colegii „horror” (28%), iar pentru 23% dintre respondenți, salariul „fantomă” adaugă stres suplimentar. Un program de lucru „înfiorător” este o altă provocare pentru 17% dintre angajați, însă 30% dintre participanți declară că nu au parte de astfel de „coșmaruri” la locul de muncă.

Activitatea la job poate veni cu numeroase provocări zilnice. Conform sondajului bestjobs, deadline-urile strânse, naveta zilnică și ședințele individuale cu superiorii sunt menționate fiecare de 20% dintre respondenți ca fiind aspecte care provoacă „fiori pe șira spinării” la locul de muncă, în timp ce ședințele interminabile afectează 16% dintre angajați. Cu toate acestea, 18% dintre participanți se bucură de o atmosferă de lucru liniștită, considerând că la job „totul e lapte și miere.

Halloween-ul nu este o sărbătoare foarte populară în rândul companiilor românești, însă dacă ar putea alege o temă de costume pentru Halloween, preferințele angajaților ar reflecta perfect atmosfera de la birou:  26% ar fi „Echipa Burnout,” în timp ce 23% ar opta pentru „Vrăjitorii cafeluțelor.” Aproximativ 14% ar alege să fie „Maniacii Multitasking-ului,” iar 12% ar reprezenta „Echipa Tech Troubles.” Alte opțiuni populare includ „Demonii Deadline-urilor” (10%), „Maratoniștii Pauzei de Masă” (10%), „Monștrii Ședințelor” (8%) și „Vampirii Corporatiști” (8%).

Sondajul bestjobs a fost realizat în luna octombrie, pe un eșantion de 570 de utilizatori de internet.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Mesaj viral transmis de Piedone de Paște! Dușmanii lui au rămas fără cuvinte!
Fanatik.ro
Ce înseamnă culorile de pe ambalajele de pâine, de fapt. Mulți români le cumpără, dar puțini sunt atenți la acest detaliu
Capital.ro
TAXE mărite pentru români. Oamenii vor fi obligați la plată chiar din 2025: Mutăm dintr-un buzunar în altul
Playtech.ro
Unde trebuie să fie biroul notarial pentru o succesiune. Se dau bani degeaba la notari
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Știința îmbălsămării Papei Francisc: Pas cu pas, cum este pregătit trupul pentru a fi expus timp de trei zile fără semne vizibile de descompunere
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Fenomenul turistic post-Schengen: Destinația care îi atrage pe români
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Unde va fi înmormântat Papa Francisc și cine l-ar putea înlocui pe acesta, potrivit Bisericii Catolice
Cancan.ro
CTP susține că JD Vance ar fi vinovat de moartea Papei Francisc. Care e motivul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România e în doliu. Sportul românesc a pierdut cel mai mare antrenor chiar în a doua zi de Paște. Va rămâne o legendă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Cine ar putea să îl înlocuiască pe Papa Francisc. Următorul șef al Bisericii Catolice ar putea fi de culoare
Pensionarii cu vârsta de peste 65 de ani care primesc indemnizație socială vor primi bani pe cardurile
MediaFlux
Mâncare gratis pentru toată lumea. Revoluția globală Incredible Edible poate ajunge în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Inima simplă a unui Papă complicat: întâmplările care l-au făcut om, înainte să devină Sfânt Părinte