Joburi cu salariul afișat, după impunerea directivei europene. Zeci de mii de posturi disponibile își așteaptă angajații

37.000 de locuri de muncă postate pe o platformă de recrutare din România au salariul menționat în anunț. Numărul este într-o continuă creștere grație unei directive europene ce obligă la acest lucru.

15 mai 2024, 15:21
Joburi cu salariul afișat, după impunerea directivei europene. Zeci de mii de posturi disponibile își așteaptă angajații
Joburi cu salariul afișat, după impunerea directivei europene. Zeci de mii de posturi disponibile își așteaptă angajații

De la începutul anului și până acum, dintr-un total de peste 110.000 de locuri de muncă noi, 37.000 aveau și salariul menționat în anunțul de angajare. 83% dintre acestea au fost postate de angajatori din România.

Citește și: Sondaj eJobs: 44,5% dintre angajații participanți își suplimentează veniturile lunare printr-un al doilea job

Joburi cu salariul afișat, după impunerea directivei europene

Recent, Uniunea Europeană a decis termenul limită până la care angajatorii vor fi obligați să publice salariile pentru toate pozițiile pe care le scot spre angajare. Până la mijlocul anului 2026, toate grilele salariale ar trebui să fie publice și, în plus, angajații vor putea să aibă acces la informațiile referitoare la veniturile colegilor lor.

„La nivel european, măsura are ca scop principal reducerea discrepanțelor salariale dintre femei și bărbați. România nu este o țară în care aceste discrepanțe să se resimtă foarte pronunțat, însă avem, pe de altă parte o lipsă de încredere a candidaților în transparența companiilor atunci când deschid un proces de recrutare și, de multe ori, consideră că nepublicarea salariului în anunțul de angajare vine din dorința angajatorilor de a trage în jos piața salariilor. Tocmai de aceea, atunci când văd joburi care au salariul afișat, sunt mai tentați să aplice decât în cazul anunțurilor care nu au nicio specificație concretă despre grila salarială”, spune Ana Călugăru, Head of Communications în cadrul eJobs.ro, potrivit Mediafax.

Actualmente, aproape 8.000 de joburi postate pe platforma de recrutări au salariul afișat. Numărul reprezintă aproximativ 30% din totalul de joburi disponibile. Până la acest moment, domeniile care au manifestat cea mai mare deschidere din acest punct de vedere au fost retail, servicii, turism, transport/logistică, industria alimentară și construcții.

În aceste domenii nu doar că se angajează cei mai mulți oameni, dar se și confruntă cu o rată ridicată a fluctuației de personal, astfel încât nevoia de a găsi angajați este imediată.

Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs, pentru domenii menționate anterior, mediile salariale nete la nivel național variază între 3.700 și 5.000 de lei, astfel: angajații din turism câștigă în medie, 3.700 de lei pe lună, cei din industria alimentară 3.800 de lei, în timp ce în retail media netă la nivel național este de 4.000 de lei. 4.300 de lei este salariul mediu net pentru angajații din servicii, 4.400 de lei pentru cei din transport/logistică, 4.000 pentru transport/distribuție și 5.000 de lei pentru construcții.

„Dincolo de faptul că va trebui să se alinieze la o măsură obligatorie, companiile înțeleg că o astfel de măsură va avea o serie de efecte pozitive, de la reducerea timpului necesar închiderii unei poziții – pentru că, știind salariul, candidații vor aplica mult mai țintit -, până la crearea unui avantaj competitiv pentru cei care oferă salarii peste media pieței. Datele noastre arată că anunțurile cu salariul afișat generează cu 40% mai multe aplicări decât celelalte, asta pentru că reușesc să câștige încrederea candidaților, care își doresc să lucreze pentru o companie pe care o asociază cu ideea de transparență. Este, spre exemplu, o practică tot mai des întâlnită în rândul angajatorilor din străinătate care, astfel, pot atrage mai ușor candidații români, în condițiile în care, în ultimii ani, a scăzut disponibilitatea acestora pentru relocare în afara țării”, mai explică Ana Călugăru.

Citește și: Sondaj eJobs: 9 din 10 angajatori doresc să recruteze până la finalul anului. 5 din 10 se bazează pe salarii și bonusuri pentru a atrage candidați