Joburi pe bandă rulantă la stat. Românii vor vouchere de vacanţă, bonuri de masă şi al 13-lea salariu

14.000 de joburi la stat au fost scoase în piață de la începutul anului. 90% dintre acestea sunt funcții de execuție. Instituțiile locale, primăriile și instituțiile județene – cei mai mari angajatori la nivel național.
Filip Stan
20 iul. 2023, 22:31
Joburi pe bandă rulantă la stat. Românii vor vouchere de vacanţă, bonuri de masă şi al 13-lea salariu

Instituțiile de stat au scos la bătaie aproape 14.000 de joburi în primele șase luni ale anului, potrivit datelor jobradar24.ro, cel mai mare agregator de joburi din mediul privat și de stat din România, dezvoltat de eJobs.ro. 9 din 10 sunt funcții de execuție și puțin peste 800 sunt funcții de conducere. Comparativ, sectorul privat a avut aproximativ 200.000 de poziții noi, deschise în același interval de timp pe eJobs.ro.

„Chiar dacă anul acesta a avut loc o blocare neașteptată a angajărilor din sectorul de stat, anunțată de autorități în luna mai, în continuare, suntem peste nivelul lui 2022, când au fost postate, la nivelul întregului an, circa 12.000 de poziții în aparatul de stat. Sigur că aici există mențiunea că, de la această măsură, au fost excluse sistemul sanitar și de învățământ, unde încă se pot face angajări”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România.

Angajări 2023: Salarii de peste 2000 de euro, te angajează pe loc dacă eşti inginer chiar cu puţină experienţă
Cele mai multe locuri de muncă vacante, respectiv 8.500, au aparținut instituțiilor locale, fiind urmate de primării, care primesc o categorie separată și care au cumulat aproape 2.000 de poziții deschise în prima jumătate de an. Urmează instituțiile județene, cu 1.500 de posturi și instituțiile naționale cu 827 de posturi care au fost vacante din ianuarie și până la 1 iulie. Unitățile militare au căutat să angajeze 628 de oameni, în timp ce Guvernul și ministerele au scos doar 125 de posturi în piață.

Cea mai mare nevoie de personal a fost în București și Ilfov (peste 2.900 de poziții deschise), urmate de Cluj (cu 894 de poziții), Iași (593), Constanța (545), Brașov (475) și Prahova (cu 447 de poziții). Au fost însă și județe în care numărul de oferte postate, de la începutul anului și până acum, a fost sub 100. În această categorie intră Brăilă, Bistrița Năsăud, Botoșani, Bacău, Buzău ori Călărași.

Instituțiile care vin cu cele mai multe oferte pentru candidați, la nivel național, sunt primăriile, școlile, spitalele, liceele / școlile profesionale / colegiile tehnice / colegiile naționale și universitățile. Mai mult de jumătate dintre posturi sunt full time, iar aproximativ 1.600 sunt sezoniere sau pe bază de proiect. „Înghețarea angajărilor la stat a întors atenția unui număr mai mare de candidați către sectorul privat, care atrage, lunar, peste 850.000 de aplicări. Acest lucru se întâmplă atât în orașele mari, dar și în orașele mici, unde statul continuă să fie un angajator cu oportunități limitate pentru candidați”, completează Bogdan Badea.

În acest moment, pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România, sunt disponibile aproape 34.000 de locuri de muncă, în timp de jobradar24.ro are agregate 1.800 de locuri de muncă la stat.

Angajări 2023. Românii caută masiv să-şi schimbe jobul. Depuneri masive de CV-uri pentru angajaţii de peste 55 de ani
Peste 13.300 de persoane au participat la programele de formare profesională organizate prin intermediul centrelor regionale de formare profesională a adulţilor şi centrelor proprii din cadrul agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, în primul semestru al anului.

Conform datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), din totalul celor 13.321 de persoane, 12.083 sunt şomeri, iar 960 fac parte din categoria celor care nu beneficiază de gratuitate, potrivit prevederilor legale în vigoare.

Românii vor să fie frizeri şi bucătari

De asemenea, 179 de persoane sunt beneficiare de servicii gratuite, altele decât şomerii, 22 persoane sunt beneficiare de servicii gratuite de evaluare a competenţelor, în timp ce 77 de persoane beneficiază de formare la locul de muncă prin programe de ucenicie.

În perioada de referinţă, au fost organizate 783 de programe de formare profesională gratuite, dintre care 527 de programe de calificare/recalificare, 171 de programe de iniţiere, perfecţionare sau specializare, precum şi 85 de programe de competenţe cheie/transversale.

Potrivit sursei citate, ca nivel de studii, 56,75% dintre participanţii la cursurile de formare profesională erau de nivel profesional, liceal sau postliceal, 28,22% aveau studii gimnaziale, 8,57% studii superioare, iar 6,46% aveau mai puţin de opt clase.

Principalele meserii/ocupaţii, în funcţie de numărul de participanţi, pentru care s-au organizat programele de formare profesională gratuite pentru şomeri în perioada ianuarie – iunie 2023, sunt: lucrător comercial (2.140); agent de securitate (781); competenţe digitale de utilizare a tehnologiei informaţiei ca instrument de învăţare şi cunoaştere (708); ajutor bucătar (645); operator introducere, prelucrare, validare date (577); îngrijitor spaţii verzi (564); bucătar (440); competenţe de comunicare în limba română (435); frizer (383); referent resurse umane (325).

DailyBusiness
Călătoria cu trenul din Europa pe care nu ar trebui să o ratezi! Ai ocazia să vezi 3 țări, iar prețul biletului este accesibil
Spynews
David Pușcaș, apariție îngrijorătoare pe Internet! S-a afișat plângând în hohote și abia a mai putut să vorbească: ”Singura mea salvare” | VIDEO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Aplicațiile banale din telefon care pornesc singure și fură datele personale. Verifică dacă și tu le ai în mobil
Capital.ro
Verdict crunt pentru Ion Iliescu. Tribunalul București a luat decizia
Playtech.ro
Cine are dreptul la pensia de urmaş? Detaliul din lege de care românii trebuie să ţină cont pentru a primi bani
DailyBusiness
Îngrijirea mușcatelor primăvară. Când le poți scoate în balcon sau în grădină
Adevarul
Țara care poate ține la respect Rusia: „E aliata României și are armată mai mare ca Franța și Anglia la un loc”
wowbiz.ro
Epidemie în România! Trei persoane au murit, iar alte 120 au ajuns la spital după ce au fost diagnosticate cu această boală
Spynews
Alertă de ultimă oră în România! Meteorlogii au emis cod galben de vreme rea. Urmează patru zile cu ploi și vânt puternic
Spynews
“Adevărul este…”. David Pușcaș, devastat după mărturisirile Luminiței Anghel. La ce concluzie a ajuns
Evz.ro
Lovitură de proporții pentru Iliescu. Și-a pierdut cel mai de preț bun
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
De nerecunoscut! Transformarea incredibilă a fostei jucătoare de tenis, după ce a slăbit enorm
kanald.ro
Românii cu credite în lei vor plăti rate mai mici din luna aprilie! Cu cât scade rata lunară, în funcție de suma împrumutată
Cancan.ro
O cântăreață celebră a murit. Au dus-o de urgență la spital după ce i s-a făcut rău, dar medicii n-au mai reușit să o salveze
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marea actriță a murit. I se spunea Marilyn Monroe. Toată lumea a iubit-o
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Fosta soție a fotbalistului milionar a dat de belea cu un obsedat
stirilekanald.ro
„Chipul ei” Semnul divin pe care Igor Cuciuc l-a primit de la fiica sa moartă, chiar când se afla în avion! Nu i-a venit să creadă ce vede când s-a uitat pe geam
Cele mai populare sloturi cu jackpot din 2025
MediaFlux
Putin, 25 de ani la putere: de la FSB la Kremlin, prin alegeri, referendumuri controversate si un mandat de arestare
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Eveniment omagial major: Balada Meșterului Fasole – de Ziua lui Călin Georgescu