Jocurile Europene de Baku, numărătoarea inversă. Au mai rămas 100 de zile până la startul întrecerilor

Prima ediţie a Jocurilor Europene va debuta peste 100 de zile în capitala Azerbaidjanului, Baku. COSR, împreună cu Ministerul Tineretului şi Sportului, au prezentat deja pe larg prima ediţie a acestei competiţii multisport, la care România va avea cea mai mare delegaţie din istoria participărilor la astfel de evenimente.

03 mart. 2015, 21:42
Jocurile Europene de Baku, numărătoarea inversă. Au mai rămas 100 de zile până la startul întrecerilor

Peste exact 100 de zile, pe data de 12 iunie 2015, va debuta la Baku prima ediţie a Jocurilor Europene, competiţie la care vor participa peste 6.000 de sportivi, din 50 de ţări. România este bine reprezentată la acest eveniment, urmând să deplaseze în capitala Azerbaidjanului aproximativ 150 de sportivi, astfel că şi aşteptările sunt foarte mari.

Datorită eforturilor organizatorilor, România va avea la Jocurile Europene de la Baku 2015 cea mai mare delegaţie din istoria participărilor la astfel de evenimente. Ne dorim că aceasta să fie şi una foarte competitivă şi calitativă, adică să obţinem performanţe notabile şi medalii„, spune preşedintele COSR, Alin Petrache.

Citeşte şi Simona Halep, desemnată SPORTIVUL ANULUI de către COSR

Noua competiţie este cu atât mai importantă cu cât le va oferi sportivilor posibilitatea de a obţine calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, din 2016, la nouă sporturi – atletism, înot, ciclism, tir cu arcul, tir sportiv, tenis de masă, taekwondo, triatlon şi volei pe plajă. Prin urmare, la majoritatea sporturilor vor participa seniori, dar vor există şi discipline unde se vor putea înscrie sportivi cu vârste sub 18 ani.

Acest lucru este întărit de Alin Petrache, care dă asigurări că România pune mare preţ pe rezultatele acestor întreceri şi tocmai de aceea deplasează la Baku sportivii de top. „Importanţa Jocurilor Europene este foarte mare deoarece pentru o serie de sporturi, aceste întreceri vor reprezenta criteriu de calificare la Jocurile Olimpice de la Rio, din 2016. Din acest motiv dorim că România să fie reprezentată la Baku de cei mai valoroşi sportivi, pregătiţi să abordeze competiţia ca pe o ediţie a Jocurilor Olimpice„, a mai declarat preşedintele COSR.

Cele 18 arene pe care se vor disputa întrecerile la cele 20 de sporturi şi discipline sportive sunt gata de competiţie. O parte dintre bazele sportive au fost construite special pentru Jocurile Europene, unele au fost mordernizate, iar pentru sporturile unde amenajarea se impune doar cu câteva zile înainte de startul competiţiilor, planurile au fost deja definitivate.

În afara oraşului sunt amplasate două baze sportive, care vor funcţiona doar pe timpul Jocurilor Europene: Mountain Bike Velopark – care cuprinde primul traseu de Mountain Bike construit vreodată în Azerbaidjan, şi BMX Velopark – ale cărui trasee vor putea fi folosite după competiţie de publicul larg, ca moştenire a Jocurilor Europene. Cursa de ciclism pe şosea va avea loc pe un traseu cu o lungime de 13,5 km, care va fi amenajat în centrul oraşului, inclusiv oraşul vechi.

În Baku, una dintre bazele modernizate pentru Jocurile Europene este Arena Heydar Aliyev (8.000 locuri), unde se vor desfăşura toate tipurile de lupte: judo, lupte libere, greco-romane şi sambo. Totodată, pe Stadionul Tofiq Bahramov, cel mai vechi obiectiv sportiv al oraşului, se vor desfăşura competiţiile de tir cu arcul. De remarcat că majoritatea arenelor sportive au fost construite compact, majoritatea aflându-se în centrul oraşului, lângă faleza din Baku şi Oraşul Vechi.

Baku a fost desemnat să organizeze prima ediţie a Jocurilor Europene de către Asociaţia Comitetelor Olimpice Europene în decembrie 2012. Comitetul Operaţional al Jocurilor Europene de la Baku va organiza Jocurile în colaborare cu Asociaţia Comitetelor Olimpice Europene.