Joe Biden a convocat o reuniune a Consiliului de Securitate Naţională pe tema Ucrainei. Mesaj pentru România DECLARAŢII LIVE

Preşedintele american Joe Biden a convocat joi dimineaţă o reuniune a Consiliului Naţional de Securitate în Sala de Situaţii pentru a discuta ultimele evoluţii din Ucraina.

24 feb. 2022, 20:45
Joe Biden a convocat o reuniune a Consiliului de Securitate Naţională pe tema Ucrainei. Mesaj pentru România DECLARAŢII LIVE

UPDATE. Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a anunţat joi noile sancţiuni impuse Rusiei, după „atacul neprovocat şi nejustificat asupra Ucrainei”, printre care blocarea altor patru bănci mari ruseşti, adăugarea de nume pe lista personelor pentru care sunt impuse sancţiuni .

„Au mutat peste 175.000 de miltari langa Ucraina, au adus rezerve de sange si spitale de campanie. Putin a respins orice incercare de a restabili securitatea in zona. Se intampla cum am anticipat. Am vazut in ultima saptamana  bombardamente asupra regiunii Donbas. Au spus ca Ucraina face genocid, fara nicio dovada. Am vazut incalcari flagrante ale legislatiei internationale.

Putin a pornit razboiul cu rachete, apoi cu tancuri si soldati. AM fost transparenti si am dat informatii ca sa nu existe nicio confuzie. Autorizez sanctiuni puternice si reglementari in legatura cu ce se poate exporta in Rusia. Aceste sanctiuni sunt gandite pentru a maximiza efectele. Statele Unite nu fac aceste lucruri singure, ci am construit o coalitie din cele mai importante state ale lumii. Am vorbit cu liderii G7, vom limita abilitatea Rusiei de a face afaceri in dolari, lire, euro si yeni. Vedem deja efecte asupra rublei, care a ajuns azi la un minim istoric.

Astazi blocam alte 4 banci majore. în frunte cu VTB, cu 250 de miliarde de dolari in active. Adaugam nume rusesti pe lista celor care trebuie sa plateasca, beneficiind personal de actiunile Rusiei. Am blocat companii cu active de 1,4 triliarde de dolari. Actiunile noastre vor avea efecte in timp. Vom taia la jumatate importurile de tehnologie ale Rusiei. Suntem pregatiti sa facem si mai mult. Maine NATO va avea un summit cu cei 30 de lideri ai tarilor aliate, vom decide urmatorii pasi pentru a intari Alianta.

O spun inca o data, soldatii americani nu sunt implicati in Ucraina, merg in Europa doar sa apere aliatii NATO. Nu avem nicio indoiala ca NATO si SUA isi vor indeplini atributiile din articolul 5. Am autorizat soldati si avioane pentru a fi trimise in Europa de Est, in Polonia si Romania. Asta va permite ca trupele de raspuns ale NATO sa apere membrii Aliantei.

Administratia mea foloseste toate uneltele pentru a proteja cetatenii americani de cresterea preturilor. Companiile americane nu ar trebui sa foloseasca acest pretext pentru a creste preturile. SUA va da drumul din rezerve la cantitati suplimentare de petrol. Aceasta agresiune nu poate ramane fara raspuns. SUA sustine libertatea si repet avertismentul de saptamana trecuta: daca Rusia ataca cibernetic companiile americane, suntem gata sa raspundem.

Am vorbit cu presedintele Zelensk si l-am asigurat ca suntem alaturi de Ucraina si vom oferi ajutor umanitar. Urmatoarele saptamani vor fi foarte grele pentru poporul ucrainean. Este un moment periculors pentru toata Europa si pentru toata lumea. Acum lumea vede clar ca Putin nu a avut ingtijorari de securitate, nu a fost vorba de o agresiune NATO. Putin vrea un imperiu si are o viziune groaznica pentru viitorul lumii. Aceasta agresiune va costa scump Rusia, ne vom asigura de asta. Putin va fi un paria pe plan international. In lupta dintre democratie si autocratie, libertatea va invinge”, a declarat Joe Biden.

Întrebat în mod concret daca Rusia va fi eliminata din SWIFT, masura despre care s-a vorbit in ultima saptamana, Biden a spus că aceasta este încă în discuţie.

„Sa vedem daca restul Europei vrea sa le blocheze codurile SWIFT. Nu stiu pe cine ameninta Putin, dar stim ce a facut. Nu ne asteptam ca sanctiunile sa previna, pentru ca va dura ceva pana cand acestea isi vor face efectul. Putin nu se va preda odata cu intrarea in vigoare a sanctiunilor.

Nu este nicio indoiala ca lumea va raspunde cand o putere nucleara majora decide sa invadeze o alta tara. Am spus foarte clar ca Putin este un adversar. Am citit si am ascultat discursul sau. Are ambitii mult mai mari decat Ucraina, vrea sa refaca URSS. Ambitiile lui sunt contrare cu momentul in care se afla restul lumii.

Sanctiunile vor slabi Rusia atat de rau incat Putin va trebui sa faca niste alegeri foarte dificile. Sanctiunile pe care le vom impune depasesc orice s-a facut vreodata, depasesc scoaterea din SWIFT. Vom vedea intr-o luna efectele. Daca nu il atacam pe Putin acum cu sanctiuni, va merge mai departe.”, a completat Joe Biden.

Preşedintele american Joe Biden a convocat o reuniune a Consiliului de Securitate Naţională pe tema atacului Rusiei în Ucraina. La şedinţă au luat parte oficiali de top din domeniul securităţii naţionale, precum consilierul pe probleme de securitate naţională Jake Sullivan, secretarul Trezoreriei Janet Yellen, preşedintele Statului Major Întrunit, generalul Mark Milley, secretarul Apărării Lloyd Austin, directorul CIA Bill Burns şi vicepreşedintele Kamala Harris.

Citeşte şi: Război în Ucraina. Imagini şocante, avioanele ruseşti bombardează case VIDEO

La ora 12.30 – ora locală, ora 19.30 ora României, preşedintele american se va adresa populaţiei în legătură cu „atacul neprovocat şi nejustificat al Rusiei asupra Ucrainei”.

Joe Biden eşte aşteptat să prezinte noi sancţiuni care să afecteze economia şi finanţele ruseşti. Americanii ar putea tăia accesul Rusiei la tehnologii avansate, să anunţe noi restricţii asupra marilor instituţii financiare şi să aplice sancţiuni unor membri suplimentari din cercul intim al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Citeşte şi: Rusia ar putea ataca sateliţii americani pentru a bruia comunicaţiile şi semnalele GPS

Preşedintele american Joe Biden a denunţat miercuri seara „atacul nejustificat” al Rusiei asupra Ucrainei, la câteva minute după ce omologul său rus Vladimir Putin a anunţat o operaţiune militară pentru a-i apăra pe separatiştii din estul ţării, avertizând că SUA şi aliaţii lor vor răspunde într-o manieră unită şi decisivă.

Între timp, războiul din Ucraina face noi victime. Autorităţile ucrainene au confirmat că şapte persoane au fost ucise şi alte 17 rănite într-un atac cu rachete lansat de militarii ruşi asupra unei zone militare, la nord-est de capitala Kiev.

Primarul oraşului Brovary, Ihor Sapozhko, a declarat că atacul a avut loc la ora 14.30.