Joe Biden a declarat că va trimite în curând „un număr mic” de soldaţi în Europa de Est

Preşedintele american Joe Biden a afirmat vineri că va trimite "în curând" un număr mic de soldaţi americani în Europa de Est, pe fondul tensiunilor cu Moscova din cauza Ucrainei.

29 ian. 2022, 08:40
Joe Biden a declarat că va trimite în curând „un număr mic” de soldaţi în Europa de Est

Declaraţia lui Joe Biden vine în aceeaşi zi în care generalul american Mark Milley, preşedintele Statului Major Comun, a afirmat că o invazie rusă a Ucrainei ar fi „îngrozitoare” şi s-ar solda cu un număr semnificativ de victime.

„Voi trimite în curând trupe americane în Europa de Est şi în ţările NATO. Nu foarte mult”, le-a declarat preşedintele american jurnaliştilor la coborârea din avion, după o vizită în statul Pennsylvania (est), potrivit Agerpres.

Statele Unite au plasat deja în alertă 8.500 de militari pentru a întări NATO.

Joe Biden a spus, însă, şi a repetat că nu se pune problema trimiterii de trupe americane în Ucraina, care nu este membră a alianţei militare.

Trimiterea de trupe în ţări est-europene ar fi un mijloc suplimentar de presiune asupra preşedintelui rus, Vladimir Putin, despre care americanii cred că ar putea ataca Ucraina în cursul lunii februarie.

La o conferinţă de presă de vineri la Pentagon, generalul Milley a avertizat că amploarea forţelor Rusiei în apropierea graniţei sale cu Ucraina înseamnă că un atac ar avea consecinţe grave. „Dacă acest lucru s-ar dezlănţui asupra Ucrainei, ar fi foarte semnificativ şi ar duce la un mare număr de victime”, a declarta Milley.

Lupta în zonele aglomerate ar fi „oribilă, ar fi groaznică”, a adăugat generalul Milley.

Citeşte şi: CTP: „Să trăim în securitate alături de Rusia e ca și cum am umbla pe stradă cu un urs turbat, ca să nu fim agresați de derbedei”