Joe Biden, anunţ de ultimă oră: „Sunt convins că Putin a luat deja decizia de a invada Ucraina!”

Președintele american Joe Biden a vorbit vineri seară despre criza din Ucraina, generată de războiul iminent care ar putea fi declanşat oricând de Rusia.

18 feb. 2022, 23:58
Joe Biden, anunţ de ultimă oră: „Sunt convins că Putin a luat deja decizia de a invada Ucraina!”
Joe Biden a făcut declaraţii despre eforturile diplomatice făcute de Statele Unite, în condiţiile în care Rusia continuă să mobilizeze mii de militari la graniţele Ucrainei.

Joe Biden, declaraţii live de la Casa Albă despre criza din Ucraina

„Astăzi am făcut două apeluri vitale referitor la situaţia din Ucraina şi Rusia.

Am vrut să vedem ce se poate întâmpla în zilele următoare în Ucraina ca să ne asigurăm că rămânem bine informați și în conexiune cu UE și NATO. În pofida eforturilor Rusiei de a ne dezbina pe plan intern şi extern, pot afirma că acest lucru nu s-a întâmplat.

Mesajele în mod copleşitor au fost de unitate, determinare şi de soluţionare a crizei.

Le-am transmis tuturor cu care am discutat despre criza care escaladează rapid în Ucraina.

Avem motive să credem că forțele rusești planifică să atace Ucraina în următoarele zile.

SUA, aliații și partenerii săi vor apăra Ucraina. Suntem gata să impunem măsuri severe.

Constatăm să există foarte multă dezinformare.

Ei încearcă să ne divizeze, dar americanii nu cedează. Întreaga lume e unită!

Rusia are de ales între a merge la război și a provoca suferință sau a alege calea diplomatică.

Am vorbit deja cu dl președinte Zelensky. Căutăm o soluție diplomatică.

Sunt convins că Vladimir Putin a luat deja decizia de a invada.

Joe Biden, despre exerciţiile militare nucleare făcute de Putin

Nu cred că ia în calcul să folosească arme nucleare. Cred că încearcă să convingă lumea că are abilitatea de schimba dinamica în Europa într-o manieră în care nu poate face asta. Nu ştiu cât este un pretext pentru a efectua exerciţii militare.

E greu să-i citesc gândurile.

Sunt convins că Putin a luat deja decizia de a invada Ucraina”, a declarat preşedintele Biden.

Sancţiunile internaţionale promise de occidentali dacă preşedintele rus Vladimir Putin decide să trimită trupe pentru a invada Ucraina vor face din Rusia un „paria”, a avertizat vineri un înalt responsabil de la Casa Albă, notează AFP, conform Agerpres.

„Ea ar deveni un paria pentru comunitatea internaţională”, le-a declarat jurnaliştilor consilierul adjunct la securitate naţională pentru economie internaţională al Casei Albe, Daleep Singh.

În plus, Rusia ar fi „izolată de pieţele financiare mondiale şi lipsită de cele mai sofisticate aporturi tehnologice”, a precizat el înainte de a adăuga că Statele Unite sunt „pregătite” în cazul utilizării de către Rusia a resurselor energetice ca pârghie de presiune.

„Am luat măsuri (…) pentru a ne coordona cu cei mai mari consumatori de energie şi producători de energie pentru a ne asigura că avem aprovizionare continuă cu energie şi pieţe stabile de energie”, a susţinut Daleep Singh.

Washingtonul a afirmat deja că gazoductul Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania pe mare, nu va intra în funcţiune dacă Moscova va ataca Ucraina.

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat vineri că Rusia este pregătită să continue negocierile cu Statele Unite şi cu NATO, dar insistă pentru ca extinderea NATO să fie oprită şi pentru revenirea la arhitectura de securitate din anul 1997.

Citeşte şi: Vladimir Putin ameninţă România şi cere retragerea trupelor NATO din Europa de Est. Negocieri dure cu SUA

Preşedintele rus Vladimir Putin va asista sâmbătă la exerciţii ale forţelor nucleare ruse cu lansări de rachete balistice şi de croazieră, informează agenţia Interfax.

Citeşte şi: Nouă demonstraţie de forţă a Rusiei. Putin participă sâmbătă la exerciţiile nucleare cu rachete balistice şi de croazieră