Joe Biden anunţă că Putin „a pierdut deja războiul” în Ucraina şi îi spune lui Prigojin „să fie atent ce mănâncă”

Rusia a răspuns joi cu lovituri aeriene şi cu o ameninţare "nucleară" la susţinerea afişată de NATO faţă de Ucraina la summitul de la Vilnius.

13 iul. 2023, 20:54
Joe Biden anunţă că Putin „a pierdut deja războiul” în Ucraina  şi îi spune lui Prigojin „să fie atent ce mănâncă”

Preşedintele rus Vladimir Putin „a pierdut deja războiul” în Ucraina, a afirmat joi omologul său american Joe Biden, afirmând că se aşteaptă ca Moscova să fie împinsă să negocieze de contraofensiva ucraineană, relatează AFP.

„Ar putea să încheie războiul mâine, nu trebuie decât să spună: ‘Mă opresc’ „, a declarat preşedintele american cu prilejul unei vizite în Finlanda.

„Dar nu există nicio posibilitate pentru el să câştige războiul în Ucraina (…) A pierdut deja”, a declarat Biden, subliniind lipsa de resurse a Rusiei şi dificultăţile sale economice.

În pofida progreselor reduse ale contraofensivei ucrainene pe front, preşedintele american s-a declarat convins că aceasta va duce la o cerere de negociere din partea Moscovei.

„Sper, este aşteptarea mea, că Ucraina va face progrese semnificative în ofensiva sa şi asta va duce la o reglementare negociată într-un moment sau altul”, a declarat liderul american în vârstă de 80 de ani.

În ceea ce priveşte dezamăgirea afişată de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski că nu a primit un calendar precis privind aderarea ţării sale la NATO cu prilejul reuniunii de la Vilnius, Joe Biden a reiterat promisiunea americană privind aderarea viitoare a Ucrainei.

Maria Zaharova atacă Mitropolia Basarabiei: „Urmează exemplul regimului de la Kiev, care şi-a confirmat în mod repetat caracterul nazist”
„Întrebarea nu este dacă trebuie sau nu să adere la NATO, ci când vor putea adera şi ei vor adera la NATO”, a spus liderul de la Casa Albă.

Rusia a răspuns joi cu lovituri aeriene şi cu o ameninţare „nucleară” la susţinerea afişată de NATO faţă de Ucraina la summitul de la Vilnius.

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a declarat la rândul său că livrarea de avioane de luptă F-16 occidentale va fi considerată ca o ameninţare „nucleară”, aceste avioane fiind capabile să transporte arme atomice.

„Nu cred că există o perspectivă reală (…) ca Putin să utilizeze arma nucleară. Nu numai Occidentul, ci şi China şi restul lumii au spus: ‘nu mergeţi până acolo’ „, a spus Joe Biden, în conferinţa susţinută alături de preşedintele finlandez Sauli Niinisto.

Joe Biden a ajuns miercuri seară în Finlanda, care a aderat în aprilie la NATO, în ultima etapă a turneului european pe care l-a început duminică seară la Londra.

Preşedintele american Joe Biden a minimalizat îngrijorările că preşedintele rus Vladimir Putin ar putea desfăşura arme nucleare, pentru a încearca să îşi reafirme controlul după revolta eşuată a grupului militar privat Wagner de luna trecută, relatează CNN.

Consilierul lui Zelenski expune trei scenarii pentru încheierea războiului: „Ucraina câştigă, şi atunci controlează zona, pierde şi moare lent sau o linie de mijloc”

„Nu cred că există vreo perspectivă reală – deşi nu se ştie niciodată – ca Putin să folosească arme nucleare. Nu numai Occidentul, dar şi China şi restul lumii au spus: Nu mergeţi acolo”, a declarat Biden joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Helsinki, în Finlanda.

Rusia deţine cel mai mare arsenal de arme nucleare din lume, cu 4.477 de focoase nucleare desfăşurate şi în rezervă, inclusiv 1.900 de arme nucleare tactice, potrivit Federaţiei Oamenilor de Ştiinţă Americani.

Deşi oficialii americani şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la retorica lui Putin în legătură cu aceste arme, ei au minimizat în mod repetat riscul ca Rusia să le folosească. Un purtător de cuvânt a declarat în martie că Departamentul de Stat al SUA nu a găsit „niciun indiciu că Rusia se pregăteşte să folosească o armă nucleară”.

Biden a comentat joi şi despre şeful Wagner, Evgheni Prigojin, în condiţiile în care locul unde se află şeful Wagner este în prezent necunoscut. Kremlinul a declarat săptămâna aceasta că acesta s-a întâlnit cu Putin la scurt timp după încercarea de revoltă de luna trecută. Ce urmează? „Numai Dumnezeu ştie”, a spus Biden, răspunzând unei întrebări puse de jurnalişti.
„Nici măcar nu suntem siguri unde se află şi ce relaţii are. Dacă aş fi în locul lui, aş avea grijă ce mănânc, aş fi atent la meniu”, a mai spus Biden. „Dar, lăsând gluma la o parte, cine ştie? Eu nu ştiu. Cred că niciunul dintre noi nu ştie cu certitudine care este viitorul lui Prigojin în Rusia”, a spus Biden.