Joe Biden ar putea vizita Ucraina după ce CIA a avertizat că Rusia poate folosi arme nucleare

Se estimează că Rusia are aproximativ 2.000 de arme care pot fi lansate de forţele aeriene, navale şi terestre.

15 apr. 2022, 09:10
Joe Biden ar putea vizita Ucraina după ce CIA a avertizat că Rusia poate folosi arme nucleare

Rpzboiul dintre Rusia şi Ucraina ar putea ajunge la arme nucleare. Cu toate acestea, preşedintele american Joe Biden le-a transmis, joi, reporterilor, că este pregătit să viziteze personal Kievul, capitala Ucrainei, potrivit unei înregistrări video postate pe Twitter de The Recount, care îl înfăţişează pe liderul Statelor Unite în timp răspunde la întrebarea unui reporter. ”Luăm această decizie acum”, a spus Biden când a fost întrebat dacă va trimite un oficial de rang înalt în Ucraina. Întrebat dacă este pregătit să plece el însuşi, şeful de stat a răspuns afirmativ.

”Veţi trimite oficiali de rang înalt în Ucraina?”, l-a întrebat un reporter pe preşedintele Biden înainte să se îmbarce în Air Force One.

”Luăm această decizie acum”, a răspuns Biden. Întrebat pe cine va trimite, Biden s-a întors către reporter şi a spus: ”Eşti gata să mergi tu?”

”Dar dumneavoastră?”, a răspuns reporterul.”Da!”, a fost răspunsul final şi categoric al liderului SUA.

Oficialii americani au avut la nivel intern discuţii preliminare despre trimiterea unui membru de rang înalt al administraţiei în Ucraina, potrivit unor surse citate de CNN.

Oficialii au discutat despre trimiterea secretarului Apărării Lloyd Austin sau a secretarului de stat Antony Blinken.

Premierul britanic Boris Johnson a făcut o vizită surpriză la Kiev în ultimele zile. Oficialii americani au spus ulterior că Biden nu plănuieşte în prezent o călătorie în Ucraina.

Nu este prima dată când Biden îşi exprimă interesul de a efectua o astfel de călătorie, potrivit Daily Mail.

În timp vizitei sale din Polonia, luna trecută, Biden a afirmat că nu poate trece graniţa cu Ucraina, invocând că ”ei” nu-l vor lăsa.

”Nu mă vor lăsa, de înţeles, cred, să trec graniţa şi să văd se întâmplă în Ucraina”, a spus preşedintele american.

Oficialii de la Casa Albă au subliniat procedurile de securitate complexe care ar trebui puse în aplicare pentru ca Biden să îl viziteze pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Înainte ca Biden să plece în Polonia, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a exclus o vizită prezidenţială în Ucraina.

Ameninţarea Rusiei de a folosi arme nucleare tactice sau de mică putere în Ucraina nu poate fi ignorată, dar CIA nu a văzut multe dovezi practice care să întărească această îngrijorare, a declarat directorul CIA, William Burns.

În cele mai ample comentarii publice ale lui Burns de la invadarea Ucrainei de către Rusia, directorul CIA a subliniat îngrijorarea că cel mai mare atac împotriva unui stat european din 1945 încoace riscă să escaladeze până la utilizarea armelor nucleare, relatează Reuters.

Război în Ucraina, ziua 51. Rusia pregăteşte marele asalt din Donbas, dar îşi retrage navele după scufundarea crucişătorului Moskva
Anterior, joi, Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei şi un aliat apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, a avertizat NATO că Moscova va desfăşura arme nucleare şi rachete hipersonice în Kaliningrad, o enclavă rusă dintre Lituania şi Polonia, dacă Suedia şi Finlanda se vor alătura alianţei.

Rusia ameninţă cu arme nucleare dacă Suedia şi Finlanda vor adera la NATO: „Echilibrul trebuie restabilit”
Burns a vorbit despre „potenţiala disperare” a lui Putin cauzată de eşecurile de pe front.  Din aceste motive, „niciunul dintre noi nu poate ignora ameninţarea reprezentată de o potenţială recurgere la arme nucleare tactice”, a spus Burns.

Armele nucleare tactice şi cu încărcătură mică se referă la cele concepute pentru a fi utilizate direct pe câmpul de luptă. Se estimează că Rusia are aproximativ 2.000 de arme care pot fi lansate de forţele aeriene, navale şi terestre.

Afirmaţiile Ucrainei privind lovituri ale rachetelor asupra crucişătorului rusesc Moskva, considerate credibile – surse CNN

Afirmaţiile Ucrainei potrivit cărora a desfăşurat un atac cu rachete care a dus la scufundarea navei amiral a flotei ruse din Marea Neagră sunt considerate credibile, au declarat pentru CNN două surse familiare cu serviicile secrete din SUA şi din Occident, deşi oficialii nu au încă dovezi certe.
SUA acordă „încredere medie” faptului că versiunea Ucrainei asupra evenimentelor – pe care Moscova o contestă – este corectă, potrivit unei surse familiare cu cele mai recente date de spionaj.

Totuşi, deşi SUA şi oficialii occidentali nu au motive să nu creadă Ucraina la acest moment, ambele surse au atras atenţia că SUA nu a făcut încă o atribuire independentă.

„Nu suntem în măsură să confirmăm oficial, independent, ce anume a dus la scufundarea navei”, a spus, joi, secretarul de presă de la Pentagon John Kirby. „Dar nici nu suntem în măsură să negăm versiunea ucraineană. Este cu siguranţă plauzibil şi posibil ca ei să fi lovit cu adevărat cu o rachetă Neptune sau poate cu mai multe”.
Zelenski, acuze grave la BBC: „Este vorba de supravieţurire. Ei nu vor mai avea multe şanse să stea de vorbă cu noi”
Crucişătorul de rachete Moskva s-a scufundat joi după ce în ziua precedentă o explozie „a avariat serios” nava, în apropierea portului ucrainean Odesa, a afirmat Rusia.

Guvernatorul Odesei a susţinut că nava a fost lovită de o rachetă ucraineană, în timp ce Rusia a pretins că avaria a fost cauzată de un incendiu la bord, care a făcut ca muniţia să explodeze.

Analişti externi au considerat versiunea Ucrainei ca posibilitatea mai credibilă, dar oficialii americani au refuzat până acum să atribuie public distrugerea navei unui atac cu rachete.