Joe Biden dă asigurări României: Un atac împotriva unui stat NATO este un atac împotriva tuturor

Preşedintele Joe Biden a declarat, marţi seară, că SUA sunt pregătite pentru orice în criza ucraineană. Deşi privilegiază calea diplomaţiei, liderul de la Casa Albă a afirmat că SUA sunt pregătite să răspundă decisiv la un eventual atac al Rusiei asupra Ucraina, "care este încă o posibilitate foarte mare".

16 feb. 2022, 06:31
Joe Biden dă asigurări României: Un atac împotriva unui stat NATO este un atac împotriva tuturor

Joe Biden a declarat marţi seară că încă nu au fost verificate informaţiile privind o retragere a unor unităţi militare din apropierea Ucrainei: „Ministerul rus al Apărării a raportat astăzi că unele unităţi militare îşi părăsesc poziţiile din apropierea Ucrainei. Ar fi bine, dar încă nu am verificat acest lucru. Nu am verificat încă dacă unităţile militare ruse se întorc la bazele lor de origine – într-adevăr, analiştii noştri indică faptul că rămân într-o poziţie foarte ameninţătoare, iar adevărul este că Rusia are peste 150.000 de soldaţi care înconjoară Ucraina şi Belarus şi de-a lungul graniţei Ucrainei şi invazia rămâne clar posibilă”, a spus el.

SUA va apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO cu toată forţa. Un atac împotriva vreunei ţări NATO este un atac împotriva tuturor. Angajamentul SUA faţă de articolul 5 este sfânt şi sacru”, a adăugat Biden, care a precizat că „trebuie ca diplomaţia să primească toate şansele pentru a reuşi„.

„Noi nu vrem o confruntare directă cu Rusia, deşi eu am fost foarte clar asupra faptului că, dacă Rusia atacă cetăţeni americani în Ucraina, noi vom riposta în forţă. Dacă Rusia atacă Statele Unite sau aliaţii prin mijloace asimetrice, precum atacuri cibernetice care să perturbe companiile sau infrastructura esenţială, noi suntem pregătiţi să ripostăm”, a declarat Joe Biden, conform CNN.

Joe Biden, declaraţie de ultimă oră despre Ucraina: „Omenirea nu va uita că Rusia a ales să pornească acest război”

„Ucraina nu este o ameninţare pentru Rusia. Nici Statele Unite şi nici NATO nu au sisteme de rachete în Ucraina; nu avem planuri de a instala rachete în această ţară. Noi nu vizăm în niciun fel poporul rus. Nu încercăm să destabilizăm Rusia. Cetăţenilor ruşi le spun: noi nu suntem inamicii dumneavoastră. Nu cred că dumneavoastră vreţi un război sângeros şi distructiv împotriva Ucrainei. Dacă Rusia va ataca Ucraina, va fi un război de opţiune, un război fără o cauză sau un motiv. Eu spun aceste lucruri nu pentru a provoca pe cineva, ci spun adevărul, deoarece adevărul contează. Răspunderea contează. Dacă Rusia decide să invadeze Ucraina în următoarele zile ori săptămâni, costurile umane pentru Ucraina vor fi imense. Dacă Rusia va ataca Ucraina, această acţiune va atrage condamnări internaţionale masive. Lumea nu va uita că Rusia a optat pentru morţi şi distrugeri care nu erau necesare”, a atras atenţia liderul de la Casa Albă.

Joe Biden a avertizat că Statele Unite menţin angajamentul apărării Alianţei Nord-Atlantice. „În prezent, Occidentul este unit şi mobilizat. Aliaţii din cadrul NATO şi toate alianţele sunt unite şi determinate. Statele Unite vor apăra fiecare centimetru al teritoriului NATO cu forţa totală a puterii americane. Un atac împotriva unui stat NATO este un atac împotriva tuturor. Angajamentul Statelor Unite faţă de Articolul 5 al Tratatului NATO este sacru”, a avertizat Joe Biden.

Miliţiile din Lugansk au deschis focul asupra forţelor ucrainene. Separatiştii acuză că un om de-al lor a fost ucis de un lunetist

Anterior, Departamentul de Stat a anunţat că Statele Unite aşteaptă peste câteva zile răspunsul Rusiei privind propunerile Washingtonului şi ale NATO referitoare la garanţiile de securitate şi solicită reducerea presiunilor militare ruse asupra Ucrainei, astfel încât să fie facilitate acţiunile diplomatice. „Secretarul de Stat Antony Blinken a vorbit astăzi cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Secretarul de Stat american a reafirmat angajamentul SUA de a continua acţiunile în scopul găsirii unei soluţii diplomatice la criza generată de Moscova”, a comunicat Departamentul de Stat.

Ministerul rus de Externe a anunţat că Serghei Lavrov i-a tranmsmis secretarului de Stat american Antony Blinken că este necesară continuarea „dialogului pragmatic” pe tema garanţiilor de securitate, criticând însă „retorica agresivă” a Washingtonului şi a aliaţilor SUA. Rusia vrea să continue negocierile cu SUA şi Alianţa Nord-Atlantică pe tema măsurilor în sensul controlului armamentului şi creşterii transparenţei privind activităţile militare, a declarat marţi după-amiază preşedintele rus, Vladimir Putin, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei.

Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică au anunţat că aşteaptă confirmări în teren privind începerea retragerii efectivelor militare ruse de la frontierele Ucrainei, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, reacţionând cu „optimism prudent” la anunţurile Rusiei.