Joe Biden nu a venit singur: SUA trimit un CRUCIŞĂTOR lansator de rachete în Marea Neagră

Statele Unite vor trimite un crucişător lansator de rachete în Marea Neagră pentru a continua să liniştească aliaţii est-europeni din NATO îngrijoraţi de acţiunile Rusiei în Ucraina, a anunţat, marţi, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, citat de AFP.

20 mai 2014, 22:37
Joe Biden nu a venit singur: SUA trimit un CRUCIŞĂTOR lansator de rachete în Marea Neagră

‘Vella Gulf’, un crucişător al US Navy, se va duce în Marea Neagră probabil mai târziu în această săptămână’, a declarat contraamiralul John Kirby.

De la începutul crizei în Crimeea, Washingtonul a trimis mai multe nave în Marea Neagră pentru exerciţii cu forţele navale ale ţărilor riverane din NATO. Dar Pentagonul este constrâns să-şi retragă periodic mijloacele din această mare închisă de Bosfor în temeiul Convenţiei de la Montreux din 1936, care interzice navelor militare ale ţărilor non-riverane să rămână în Marea Neagră mai mult de 21 de zile, aminteşte AFP.

Fregata USS Taylor, care a urmat distrugătorului Donald Cook în aceste ape, a părăsit Marea Neagră pe 12 mai.

De la începutul crizei din Ucraina, Washingtonul şi-a întărit prezenţa militară în ţările est-europene ale Alianţei atlantice, mai ales prin trimiterea a 600 de oameni în ţările baltice şi Polonia, pentru exerciţii.

Menţinerea acestor efective în ţările fostului Bloc de Est care au aderat la Alianţa atlantică în 2004, precum şi în Marea Neagră urmează a fi prelungită, a asigurat contraamiralul Kirby.

‘Suntem hotărâţi în mod clar să menţinem o prezenţă în rotaţie până la sfârşitul anului calendaristic… Şi pot să vă spun că aceasta cuprinde o prezenţă navală în Marea Neagră’, a declarat el.