Joe Biden, o nouă lovitură pentru Putin. Anunţul făcut de preşedintele SUA târziu în noapte

Administraţia Joseph Biden a decis, luni seară, expulzarea a 12 diplomaţi ruşi activi la sediul Naţiunilor Unite din New York, sub acuzaţia de implicare în activităţi de spionaj pe teritoriul Statelor Unite.

01 mart. 2022, 00:00
Joe Biden, o nouă lovitură pentru Putin. Anunţul făcut de preşedintele SUA târziu în noapte

Administraţia Joe  Biden a decis, luni seară, expulzarea a 12 diplomaţi ruşi activi la sediul Naţiunilor Unite din New York, sub acuzaţia de implicare în activităţi de spionaj pe teritoriul Statelor Unite.

„Statele Unite au informat Naţiunile Unite şi Misiunea permanentă a Rusiei la ONU despre iniţierea procedurilor de expulzare a 12 agenţi ai serviciilor de informaţii din cadrul reprezentanţei ruse care au abuzat de statutul diplomatic în Statele Unite şi au recurs la activităţi de spionaj asupra siguranţei naţionale a SUA”, a comunicat Misiunea diplomatică a SUA de la sediul ONU din New York, potrivit cotidianului Le Figaro.

Rusia îşi extinde ameninţările dincolo de Ucraina: „Cei care furnizează Kievului arme letale vor suporta consecinţele”
„Aceşti diplomaţi, cărora li s-a cerut să părăsească Statele Unite, au fost implicaţi în activităţi care nu sunt conforme cu responsabilităţile şi obligaţiile lor diplomatice”, a declarat, potrivit BBC News, Richard Mills, adjunctul ambasadorului american la Naţiunile Unite.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a confirmat noua criză, precizând că diplomaţii ruşi vizaţi de expulzare trebuie să părăsească Rusia înainte de 7 martie.

Noua criză intervine pe fondul tensiunilor generate de intervenţia militară rusă în Ucraina şi de sancţiunile masive impuse de Occident Rusiei.

Administraţia Vladimir Putin probabil va riposta printr-o măsură simetrică la expulzarea diplomaţilor ruşi.

Preşedintele american Joe Biden a declarat, luni seară, că SUA şi aliaţii săi vor continua să ofere sprijin Ucrainei şi şi-a reafirmat disponibilitatea de a impune noi sancţiuni Rusiei.

Joe Biden, anunţ de ultimă oră despre războiul din Ucraina. SUA continuă sancţionarea Rusiei

„Am vorbit astăzi cu aliaţii şi partenerii pentru a discuta despre războiul neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei. Continuăm să acordăm sprijin pentru poporul ucrainean, în timp ce acesta îşi apără ţara şi ne afirmăm disponibilitatea de a continua să impunem costuri severe Rusiei dacă situaţia nu se detensionează”, a scris Biden pe Twitter.

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, luni, la consultările găzduite de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, în cadrul cărora s-a analizat situaţia din Ucraina. Liderii au analizat situaţia gravă, inclusiv ameninţarea cu armele nucleare, pe care au condamnat-o şi au discutat noi sancţiuni, dar şi măsuri de detensionare a situaţiei. Şeful statului a cerut accelerarea procesului de creare a Grupului de Luptă al NATO în România.

La discuţii au mai participat Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, Prim-Ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, Prim-Ministrul Canadei, Justin Trudeau, Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, Prim-Ministrul Italiei, Mario Draghi, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi, pentru prima dată în acest format, Prim-Ministrul Japoniei, Fumio Kishida.