Joe Biden, scenariul care dă fiori lumii. Preşedintele SUA a vorbit de Al Treilea Război Mondial VIDEO

Preşedintele american Joe Biden a dat asigurări sâmbătă că NATO este "mai unită" şi a subliniat că preşedintele rus Vladimir Putin a comis o greşeală atunci când a invadat Ucraina, transmite EFE.

27 feb. 2022, 01:10
Joe Biden, scenariul care dă fiori lumii. Preşedintele SUA a vorbit de Al Treilea Război Mondial VIDEO

Preşedintele american Joe Biden a declarat, sâmbătă, că alternativa la sancţiunile contra Rusiei pentru invadarea Ucrainei ar fi un al treilea război mondial.

„Există două opţiuni. Începe al Treilea Război Mondial, adică fizic să intri în război cu Rusia. Sau să te asiguri că ţara care acţionează împotriva dreptului internaţional ajunge să plătească un preţ pentru ceea ce a făcut”, a spus Biden pentru youtuberul Brian Tyler Cohen.

Preşedintele rus Vladimir Putin, atacând Ucraina, „obţine exact efectul opus a ceea ce şi-a dorit. Scopul meu de la început a fost să ţin NATO şi UE unite. Pentru că Putin a crezut că poate diviza NATO creând un decalaj util pentru el. Şi asta nu s-a întâmplat”.

Joe Biden îi dă nucleara lui Putin! Trezoreria SUA vrea să blocheze rezervele valutare ale Rusiei de 640 miliarde de dolari

Biden a mai prezis că Rusia va plăti un preţ mare atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung pentru invazia Ucrainei, adăugând că războiul aduce Europa şi NATO mai aproape.

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni duminică la orele 20.00 GMT pentru a adopta o rezoluţie prin care se cere „sesizarea Adunării Generale a ONU” cu scopul a organiza luni o „sesiune specială” privind războiul dintre Rusia şi Ucraina, au făcut cunoscut sâmbătă surse diplomatice, notează AFP.

Adoptarea acestei rezoluţii necesită nouă voturi pentru din rândul celor 15 membri ai Consiliului de Securitate. O astfel de sesizare, prevăzută de o procedură specifică a ONU folosită foarte rar, nu include posibilitatea unui veto al unuia dintre cei cinci membri permanenţi ai săi şi Moscova nu se va putea opune.

Obiectivul acestei „sesiuni speciale a Adunării Generale” va fi „de a-i determina pe cei 193 de membri ai ONU să ia atitudine” asupra conflictului şi asupra „încălcării Cartei Naţiunilor Unite”, a indicat pentru AFP un diplomat sub protecţia anonimatului.

Ucrainenii din Nikolaev, pregătiţi de asediu. Civilii au ridicat baricade din beton, cauciucuri, saci de nisip şi au pregătit cocktail-uri Molotov
Reuniunea de duminică a Consiliului va fi a patra într-o săptămână legată de conflictul dintre Rusia şi Ucraina.

După eşecul unei rezoluţii a Consiliului de Securitate, vineri, urmărind să condamne invazia militară rusă a Ucrainei, căreia Rusia i s-a opus prin veto, un text similar este de aşteptat să fie depus săptămâna viitoare la Adunarea Generală a ONU, nu neapărat luni, potrivit diplomaţilor.

Mai mulţi diplomaţi au declarat pentru AFP că se aşteaptă cu această ocazie să obţină o majoritate de peste o sută de membri ONU în favoarea textului.

În cadrul Adunării Generale a Naţiunilor Unite, cei 193 de membri sunt toţi egali, fără drept de veto