Joe Biden se pregăteşte pentru o vizită în Europa, după ce vicepreşedintele Kamala Harris a mers în Polonia şi România

Administraţia Casei Albe ia în considerare o posibilă vizită a preşedintelui Joe Biden în Europa, în condiţiile în care atacurile ruseşti au cuprins toată Ucraina şi au ajuns până în apropierea Poloniei, stat membru NATO.

15 mart. 2022, 08:20
Joe Biden se pregăteşte pentru o vizită în Europa, după ce vicepreşedintele Kamala Harris a mers în Polonia şi România

Casa Albă are în vedere posibilitatea ca preşedintele Joe Biden să călătorească în Europa, în următoarele săptămâni, potrivit declaraţiilor a trei oficiali americani şi a două persoane familiare cu discuţiile.

Detaliile călătoriei, care s-ar concentra pe războiul din Ucraina şi ar avea ca scop să liniştească aliaţii Americii din regiune, nu au fost încă finalizate, scrie News.ro.

Un oficial american a precizat că preşedintele Biden ar putea merge la Bruxelles.  De altfel, sursele citate au precizat că mai multe persoane care s-au ocupat de călătoria de săptămâna trecută a vicepreşedintelui american Kamala Harris în România şi Polonia ar fi rămas în Europa, în eventualitatea pregătirii unei vizite a preşedintelui.

Discuţiile privind vizita au în vedere că luptele s-au intensificat în toată Ucraina, iar atacurile Rusiei s-au apropiat de Polonia, membră a NATO.

Citeşte şi: Război în Ucraina. Anunţul aşteptat de tot mapamondul a fost făcut de consilierul lui Zelenski

Preşedintele american Joe Biden a autorizat sâmbătă deblocarea a 200 de milioane de dolari reprezentând arme şi alte tipuri de asistenţă pentru Ucraina, a anunţat Casa Albă, relatează Reuters.

Decizia de sâmbătă ridică ajutorul total pentru securitate acordat de SUA Ucrainei în ultimul an la 1,2 miliarde de dolari, a declarat un oficial de rang înalt al administraţiei americane.

Într-un memorandum către secretarul de stat Antony Blinken, Biden a dispus ca până la 200 de milioane de dolari distribuite prin legea privind asistenţa externă să fie alocate pentru apărarea Ucrainei.

Fondurile pot fi utilizate pentru arme şi alte articole de apărare din stocul Pentagonului, precum şi pentru educaţie şi instrucţie militară.

Noile fonduri au fost deblocate la câteva zile după ce Congresul SUA a aprobat un ajutor de urgenţă de 13,6 miliarde de dolari pentru Ucraina, notează Reuters.

Citeşte şi: Consiliul de Securitate al ONU: Războiul Rusiei în Ucraina este „un eşec tactic şi strategic”