John Brennan a fost confirmat de către Senatul american la conducerea CIA

Publicat: Vineri, 08 Martie 2013 09:57 // Actualizat: Vineri, 08 Martie 2013 09:57 // Sursa: RTV.net

John Brennan a fost confirmat, joi, la conducerea CIA printr-un vot al Senatului american, la două luni după nominalizarea sa de către Barack Obama şi la o zi după o obstrucţie istorică a unui congresmen republican pe tema avioanelor fără pilot.

Senatorii au aprobat, cu 63 de voturi pentru şi 34 împotrivă, numirea lui John Brennan, în vârstă de 57 de ani, în prezent consilierul pe probleme antiteroriste al lui Barack Obama.

Republicanul Rand Paul a împiedicat organizarea votului miercuri, printr-o intervenţie de aproape 13 ore, pentru a cere Casei Albe o clarificare privind folosirea avioanelor fără pilot în Statele Unite.

Confirmarea lui John Brennan vine să completeze echipa de securitate naţională a preşedintelui, după cea a lui John Kerry la Departamentul de Stat şi cea a lui Chuck Hagel la Pentagon.

Unul de-al lor

"Cu 25 de ani de experienţă pe care John îi are la agenţie, bărbaţii şi femeile extraordinari din CIA vor fi conduşi de unul de-al lor", s-a felicitat preşedintele Barack Obama într-un comunicat.

CIA nu mai are director de la plecarea bruscă a lui David Petraeus, care a demisionat în noiembrie din cauza unei relaţii adultere, informează Mediafax.

Din 2009, John Brennan a condus lupta antiterorism şi a orchestrat programul de avioane spion fără pilot. El a coordonat "lista persoanelor care trebuie ucise", din reţeaua teroristă  Al-Qaida din Pakistan, Somalia sau Yemen.

Procesul de confirmare a lui Brennan a adus în prim plan dezbaterea privind avioanele fără pilot. Senatorii au criticat public administraţia pentru lipsa de transparenţă a programului, iar joi, senatorul republican a încercat să amâne votul de confirmare a lui Brennan, printr-un discurs de aproape 13 ore în Senat, prin care a pus în discuţie autoritatea preşedintelui SUA, Barack Obama, de a ordona atacuri asupra ţintelor teroriste cu avioane fără pilot, aşa-numitele "drone", informează presa americană.

New America Foundation, din Washington, estimează la 350 numărul atacurilor cu avioane fără pilot desfăşurate din 2004 în Pakistan, unde a fost ucis teroristul "nr.1" Ossama bin Laden de către un comando al trupelor americane de elită SEAL.  Majoritatea acestor atacuri s-a produs în timpul mandatului lui Barack Obama, care le-a intensificat. Bilanţul s-ar situa, potrivit acestui centru de reflecţie, între 1.963 şi 3.293 de morţi, dintre care 261 până la 305 civili.loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8365
RON
07 Jul
noapte 20 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H