John Kerry l-a felicitat pe Donald Trump pentru victoria în alegeri

John Kerry, secretarul de stat american, l-a felicitat joi pe Donald Trump pentru victoria sa la prezidențialele americane și a promis o tranziție lentă pentru a nu uita nimic din marile dosare ale politicii externe, relatează AFP, preluată de Agerpres.

10 nov. 2016, 06:15
John Kerry l-a felicitat pe Donald Trump pentru victoria în alegeri

„Vreau să îl felicit pe președintele ales, Donald Trump, și îi doresc să reușească”, a declarat jurnaliștilor John Kerry în orașul neozeelandez Christchurch, de unde urma să zboare spre o bază științifică din Antarctica.

John Kerry, care i-a urmat în 2013 lui Hillary Clinton la conducerea Departamentului de Stat, a afirmat că alegerea lui Donald Trump nu schimbă cu nimic provocările politice cu care se confruntă Statele Unite.

El a considerat important ca noua administrație să fie pregătită când va ajunge la puterea în ianaurie.

„Am dat instrucțiuni ca echipa noastră să lucreze cu noua administrație cât mai complet și mai deschis posibil”, spus John Kerry.

„Este vorba să îi ajute cât mai mult posibil, pentru ca transferul puterii să fie cât mai lent posibil, fără să se piardă vreo fărâmă din subiectele cu care suntem confruntați”, a continuat el.

Secretarul de stat a invocat o lungă tradiție a predării pașnice a puterii în Statele Unite și s-a arătat încrezător în privința celei care va urma.

El a adăugat că alegerea lui Donald Trump nu îl va împiedica să vorbească deschis în cursul celei de-a 22-a conferințe a ONU asupra schimbărilor climatice (COP22), desfășurată în Maroc.

În campania electorală, președintele american ales a pus sub semnul întrebării încălzirea globală și a amenințat că va reveni asupra aderării Statelor Unite la Acordul de la Paris, adoptat la sfârșitul lui 2015 de 195 de țări.

„Voi avea multe lucruri de spus în legătură cu Antarctica și schimbările climatice când voi merge la Marrakech”, a mai afirmat John Kerry,a cărui vizită pe continentul alb se înscrie în pregătirea pentru COP22.

Secretarul de stat, învins de George W. Bush la prezidențialele din 2004, a adus un omagiu și lui Hillary Clinton, învinsă de Donald Trump.

„Știu cât de mult a luptat”, a spus el. „Sunt convins că ea și (soțul său Bill) Clinton și familia lor vor continua să se facă utili în multe feluri”, a adăugat John Kerry.

Citeşte şi: Donald Trump este noul preşedinte al SUA. Cum vrea să schimbe America pe plan economic şi politic