Juan Guaido anunţă intrarea în Venezuela a primului camion cu ajutoare. Tensiuni la graniţă, poliţia a tras cu gloanţe de cauciuc

Opozantul Juan Guaido a anunţat sâmbătă că un prim camion cu ajutoare umanitare a intra în Venezuela pe la frontiera cu Brazilia, în pofida ordinului preşedintelui Nicolas Maduro de închidere a acestei frontiere.

23 feb. 2019, 18:58
Juan Guaido anunţă intrarea în Venezuela a primului camion cu ajutoare. Tensiuni la graniţă, poliţia a tras cu gloanţe de cauciuc

Atenţie, Venezuela, anunţăm oficial CĂ A INTRAT prima încărcătură cu ajutor umanitar pe la frontiera noatră cu Brazilia. este un mare succes, Venezuela!„, scrie Juan Guaido pe Twitter. The Associated Press scrie că nu a putut confirma că ajutorul a trecut.

Pe de altă parte, manifestaţii rivale aveau loc la Caracas. Mii de susţinători ai lui Maduro mărşăluiau către centrul capitalei venezuelene în sunet de fanfară, iar alţii se întreptau către centru pe motociclete. Susţinători ai opoziţiei se îndreptau către o bază militară, pentru a-i îndemna pe militari să li se alăture. Mulţi dintre ei purtau haine în culorile steagului venezuelean, iar unii purtau costume, precum cel al Căpitanului America.

Numărul susţinătorilor opoziţiei în capitală era mult mai mic decât al susţinătorilor Guvernului, însă numeroşi venezueleni care vor ca Maduro să plece de la putere s-au dus în masă la puncte de trecere a frontierei.

Patru camioane cu ajutoare umanitare cu destinaţia Venezuela, pe care se aflau zeci de voluntari, încercau sâmbătă să forţeze trecerea din Columbia, au declarat jurnalişti AFP.

Cel puţin patru protestatari au fost răniţi în timp ce mulţimea încerca să forţeze barajele ridicate de soldaţi şi poliţişti care au lansat gaze lacrimogene şi au folosit gloanţe de cauciuc, potrivit aceloraşi surse.

Cele patru camioane se aflau la intrarea pe podul Simon Bolivar, care separă cele două ţări.

Totodată, un maior din cadrul armatei venezuelene a anunţat sâmbătă că renunţă să-l mai susţină pe preşedintele Nicolas Maduro şi că se alătură eforturilor opoziţiei de a introduce ajutoare umanitare în ţară. Maiorul Hugo Parra Martinez este al cincilea membru al forţelor armate venezuelene care a abandonat sâmbătă Guvernul socialist al lui Maduro. Un locotenent şi trei sergenţi s-au predat anterior, cu mâinile ridicate, unor oficiali, în Columbia. Liderul opoziţiei Juan Guaido subliniază că armata este un element-cheie al restaurării democraţiei în Venezuela, însă militarii par să-i rămână loiali lui Maduro. Trei membri ai Gărzii Naţionale Bolivariene au dezertat din posturi şi au cerut ajutor în Columbia.