Judecător din Prahova, REŢINUT pentru trafic de influenţă

Judecătorul Petre Adrian Podea, de la Tribunalul Prahova, a fost reţinut pentru trafic de influenţă, fiind acuzat că ar fi acceptat să primească mită de la administratorul unei firme pentru o soluţie favorabilă unui fost angajat al societăţii care execută o pedeapsă cu închisoarea.

01 feb. 2013, 07:47
Judecător din Prahova, REŢINUT pentru trafic de influenţă

Petre Adrian Podea este cercetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Ploieşti pentru trafic de influenţă.

Alături de acesta este cercetat George Sorin Florea, asociat şi administrator al societăţii Rusara Prodcom SRL, pentru cumpărare de influenţă, se arată într-un comunicat de presă de vineri al DNA.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat joi reţinerea şi arestarea preventivă a magistratului Petre Adrian Podea.

Procurorii DNA i-au reţinut, în aceeaşi zi, pe judecătorul Petre Adrian Podea şi pe George Sorin Florea şi cer vineri Curţii de Apel Ploieşti arestarea preventivă a acestora pentru 29 de zile.

În urma reţinerii, Petre Adrian Podea a fost suspendat din funcţie, vineri, de către Secţia de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii.

„În şedinţa din data de 1 februarie 2013, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a dispus – în temeiul art. 40 lit. j) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi 62 alin.(1) lit.a) şi alin.(2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată – suspendarea din funcţia de judecător, începând cu data de 1 februarie a.c., a magistratului, ca urmare a punerii în mişcare a acţiunii penale împotriva sa”, se arată într-un comunicat de presă al CSM.

Potrivit Ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale, în decembrie 2012, George Sorin Florea i-ar fi promis judecătorului Petre Adrian Podea că îi dă 3.000 de lei dacă va interveni pe lângă un magistrat de la Judecătoria Ploieşti pentru ca acesta să admită o cerere de eliberare condiţionată formulată de un fost angajat la firmei administrate de Florea, care execută o pedeapsă cu închisoarea.

Ulterior, în mod repetat, judecătorul Podea i-ar fi solicitat magistratului de la Judecătoria Ploieşti să pronunţe o soluţie favorabilă în dosar, spunându-i că George Sorin Florea este dispus să îi dea 2.000 de lei.

Magistratul de la Judecătoria Ploieşti a refuzat propunerea de primire a banilor şi l-a denunţat pe judecătorul Petre Adrian Podea.

În 27 decembrie 2012, Judecătoria Ploieşti a respins cererea de eliberare condiţionată, fixând termen de reiterare patru luni de la data rămânerii definitive, aceasta fiind perioada minimă după care putea fi formulată o nouă solicitare.

Persoana încarcerată a contestat decizia, iar în 31 ianuarie 2013, un complet de la Tribunalul Prahova, condus de judecătorul Podea, a admis parţial recursul, stabilind un termen mai redus de reiterare a cererii de eliberare condiţionată, au precizat procurorii DNA.