Judecători: Dosarele cu interceptări aflate pe rol pot fi afectate doar în faza de început de decizia CCR

Dana Gârbovan, membru al Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, este de părere că motivarea Curţii Constituţionale privind interceptările nu va afecta foarte tare activitatea justiţiei nici în cazul dosarelor aflte deja pe rolul instanţelor.

10 mart. 2016, 09:01
Judecători: Dosarele cu interceptări aflate pe rol pot fi afectate doar în faza de început de decizia CCR

Dana Gârbovan îl citează pe judecătorul constituţional Daniel Morar, care a spus că problele obţinute cu ajutorul SRI pot fi atacate doar în faza de început a procesului, după care acest lucru nu mai este posibil. Această procedură se numeşte nulitate relativă şi se aplică în camera preliminară.

„În ceea ce priveşte dosarele în curs de judecată, după cum a arătat de altfel, am citit într-un interviu şi domnul Daniel Morar, este un regim al nulităţilor relative, ceea ce înseamnă pe înţelesul tuturor că pot fi invocate până la un anumit moment, de regulă, în noua procedură există aşa-numita cameră preliminară, unde se poate invoca nelegalitatea modului de obţinere a probelor. Odată ce dosarele au ajuns în stare de judecată, acest moment este depăşit. Ca atare, se va stabili de către judecătorul cauzei, de la caz la caz, care sunt efectele acestei decizii. Curtea Constituţională nu putea, nu este competenţa ei să vină să ne spună în fiecare caz cum se va aplica această decizie şi ce efecte are”, a precizat judecătoarea, potrivit rfi.ro.

Dosarele care pot fi afectate de decizia CCR sunt cele aflate în curs de judecată, precum şi cele cu sentinţe definitive, în care s-a ridicat însă o obiecţie de neconstituţionalitate similară celei judecate de CCR.

„Efectele deciziei CCR se aplică doar pentru viitor şi în motivare Curtea reia de altfel viziunea acesteia, întemeiată pe Constituţie, din textele anterioare. Mai simplu spus şi pe înţelesul tuturor, dosarele deja definitive nu sunt afectate de această decizie, se pot face revizuiri doar în situaţia în care au fost invocate în cursul dosarului excepţii de neconstituţionalitate privind acest text legal, pentru celelalte nu mai există nici o variantă de modificare a hotărârilor judecătoreşti”, explică Dana Gârbovan.

Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA, a declarat miercuri seară într-o emisiune tv că există cazuri în care condamnaţi definitiv în dosare de corupţie au ridicat aceeaşi obiecţie de neconstituţionalitate ca cea judecată de CCR după ce au aflat decizia Curţii, adică după 16 februarie.

”Ce pot să spun sigur, şi am o evaluare în acest moment, este că anumite persoane care sunt implicate în dosarele Direcţiei Naţionale Anticorupţie au invocat această excepţie”, a declarat Laura Kovesi la Digi24.

Citeşte şi: Kovesi: Neconstituţionalitatea interceptărilor SRI, invocată deja în dosare DNA. Ce mari dosare sunt afectate