Judecătorii au câștigat sporuri de 45% la salariu, în instanță, deși legea le limitează la 30%

Judecătorii au reușit să câștige sporuri de 45% la salariu, în ciuda faptului că legea le limitează la 30%, dat fiind că au dat ÎCCJ în judecată. În 2023, Curtea de Conturi arăta că datoriile față de salariați au fost în sumă de 6,8 miliarde de lei.
Mircea Filipescu
03 iun. 2025, 10:51
Judecătorii au câștigat sporuri de 45% la salariu, în instanță, deși legea le limitează la 30%
Judecătorii au câștigat sporuri de 45% la salariu, în instanță, deși legea le limitează la 30%

Judecătorii au câștigat, în instanță, drepturi salariale foarte convenabile. Un raport al Curții de conturi din 29 mai, arată că, pe când în 2022 suma datorată judecătorilor și personalului din instanțe scăzuse la 1,7 miliarde, la finalul anului 2023 această sumă avea să crească până la valoarea de 6,79 miliarde de lei.

Judecătorii au câștigat sporuri de 45% la salariu

Asta pentru că judecătorii și personalul auxiliar au dat ÎCCJ în judecată și au câștigat, primind bani ca urmare a unor acte administrative prin care s-au majorat salariile magistraților.

„În anul 2023, datoriile totale față de salariați au fost în sumă de 6.799.139.547 lei, din care: 3.500.534.280 lei – datoriile reprezentând drepturi de natură salarială prevăzute în hotărâri judecătorești (cu o vechime sub un an și peste un an); 3.298.605.267 lei – datoriile reprezentând drepturi de natură salarială stabilite prin acte administrative de salarizare”, se arată în raportul Curții de Conturi.

Citește și : Călin Popescu-Tăriceanu scapă de dosarul în care a fost acuzat că a luat mită 800.000 de dolari. Ce a decis instanța

Documentul precizează că în această sumă sunt incluse atât dobânzile, cât și rata inflației la sumele câștigate de judecători în instanțe și prin acte administrative, fiind vorba de 941 milioane de lei, adică 16% din întreaga sumă.

Judecătorii au solicitat, invocând că sunt discriminați salarial, stabilirea unor valori de referință sectorială superioare, pentru că le considerau prea mici, fie solicitarea sporului pentru risc și solicitare neuropsihică, ce nu mai era prevăzut de lege, sau alte drepturi.

La nivelul instanțelor s-a ajun, în cele din urmă, la un nivel recunoscut al sporurilor de 45% ca urmare a unor decizii în procesele privind materia salarială.

„Examinarea elementelor salariale pentru categoriile profesionale personal auxiliar de specialitate și conex a relevat că unele instanțe de judecată au recunoscut drepturi de natura sporurilor acordate în procent total de 45% din salariul de bază, procent rezultat din cumularea sporului pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase de 15%, cu sporul pentru solicitare neuropsihică de 25% și sporul de confidențialitate de 5%).

Citește și : Fostul deputat Cristian Boureanu, cercetat pentru agresiune asupra unei tinere. Prima reacție a fostului politician: „A venit după mine în dormitor”

Ulterior, și alte curți de apel au acordat sporuri cumulate în procent de 45% ca urmare a unor decizii pronunțate de instanțele de judecată sau ca urmare a extinderii aplicării acestora”, se arată în raportul Curții de Conturi.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Ilona Brezoianu și soțul ei sărbătoresc un an de când au devenit soț și soție. Ce a transmis jurata de la Te cunosc de undeva: "Abia aștept..." | FOTO
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Acestea sunt singurele vitamine și suplimente pe care medicii le recomandă. Te scapă imediat de oboseala psihică și sunt bune pentru sistemul nervos
Capital.ro
S-a dat ordin de la UE. Decizie obligatorie în România. Se aplică în toate statele membre
Playtech.ro
Mihaela Rădulescu, audiată în cazul morții lui Felix Baumgartner. Se fac şi analize toxicologice, spun legiştii
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Propaganda rusă a pus ochii pe Melania Trump. Imagini nud cu Prima Doamnă a Americii difuzate într-un show TV
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
A murit „prințul adormit” al Arabiei Saudite! A fost în comă timp de 20 de ani, în urma unui accident de mașină, în Londra
Spynews
Pepe își sărbătorește ziua de naștere! Cum l-au surprins copiii! Artistului nu i-a venit să creadă | VIDEO
Evz.ro
Reguli stricte în China. Sfaturi de călătorie
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
kanald.ro
Mihaela Rădulescu, primul mesaj după moartea lui Felix Baumgartner: ,,Nu am cuvinte”. Vedeta a postat totul pe Instagram
Cancan.ro
Coincidența halucinantă din viața Mihaelei Rădulescu. Legătura macabră dintre Felix Baumgartner și Bogdan Rădulescu
Playsport.ro
Amendă de 8.000 de lei pentru șoferii care uită acest detaliu. De ce trebuie să-ți faci ITP-ul...
Capital.ro
Mesajul puternic transmis de Elena Udrea. Semnul făcut la ieșirea din închisoare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Reacția prezentatoarei TV, care are un iubit cu 11 ani mai tânăr, după ce a fost acuzată că e „vulgară”
stirilekanald.ro
Țara europeană în care pacienții cu boli terminale pot să pună capăt suferinței. În ce condiții se permite moartea asistată
Gigi Becali, prima reacție după ce Elena Udrea a fost eliberată. Cum a ajutat-o în închisoare: „Am fost la ea cu o comisie, e o femeie mai puternică decât zece bărbați”
MediaFlux
Atenție la aceste bancomate! Vă pot lăsa fără banii din cont instant
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Prințesa ștearsă din istorie. O descoperire tulburătoare sub nisipurile Egiptului