Judecătorii CCR cer schimbarea legislaţiei electorale

La finalul motivaţiei deciziei pe Legea comasării alegerilor, judecătorii CCR susţin că este nevoie de o nouă legislaţie electorală, unitară care să se concretizeze într-un Cod Electoral. Curtea Constituţională reclamă unele anomalii în cadrul legislativ electoral aflat în vigoare, anomalii ce ar trebui eliminate.

03 feb. 2012, 11:24
Judecătorii CCR cer schimbarea legislaţiei electorale

„Se impune o reconsiderare a reglementării sistemului electoral românesc din perspectiva alegerilor parlamentare din anul 2012”, se arată în motivaţia Curţii.

În primul rând, se cere crearea unui mecanism care să faciliteze votul românilor din străinătate. „O atenţie specială trebuie acordată posibilităţii cetăţenilor români care domiciliază în străinătate de a-şi exercita dreptul de vot, în cadrul unei proceduri spciale”, susţine CCR.

Curtea nu este mulţumită nici de modul în care au fost desenate colegiile uninominale în 2008, de către o comisie parlamentară în care fiecare grup politic avea o reprezentare egală. Ulterior, propunerea comisiei a fost înaintată Guvernului care a trasnformat-o în hotărâre de Guvern.

„De esenţa raporturilor dintre cele două autorităţi este controlul parlamentar al activităţii Guvernului, iar nu cel guvernamental asupra activităţii Parlamentului, respectiv asupra propunerii acestei activităţi de delimitare a colegiilor uninominale”, semnalează Curtea Constituţională. De asemenea, CCR susţine că desemnarea componenţei fiecărei comisii parlamentare trebuie să ţină seama de algoritmul politic, nu să creeze o reprezentare egală a partidelor.