Judecătorii Curţii Supreme au dat verdictul: Noile modificări legislative din sistemul judiciar sunt NECONSTITUŢIONALE

Judecătorii Curţii Supreme poloneze au decis, marţi, că sunt neconstituţionale schimbările din sistemul judiciar introduse de partidul conservator naţionalist aflat la putere în Polonia.

16 ian. 2018, 19:52
Judecătorii Curţii Supreme au dat verdictul: Noile modificări legislative din sistemul judiciar sunt NECONSTITUŢIONALE

Noile legi în vigoare privind Curtea Supremă, Consiliul Naţional al Magistraturii şi tribunalele au fost „pregătite ca încălcare a regulilor fundamentale de creare a legilor”, potrivit unei declaraţii adoptate de Adunarea Generală a Judecătorilor Curţii Supreme. 69 de judecători au aprobat declaraţia, trei s-au opus si trei s-au abţinut.

Noile dispoziţii „contrazic normele Constituţiei Republicii poloneze, încalcă principiul separării puterilor, independenţa judecătorilor şi inamovibilitatea judecătorilor”, se arată în textul publicat pe site-ul Curţii Supreme.

Noua lege – aprobată în decembrie de preşedintele Andrzej Duda – pune capăt mandatelor a aproape jumătate dintre judecătorii Curţii, printre care preşedintele Malgorzata Gersdorf. Aceasta a denunţat o „lovitură de forţă” contra instituţiei sale, informează news.ro.

Citeşte şi Polonia vrea să rezolve împreună cu Uniunea Europeană problema statului de drept

Vineri, preşedintele Consiliului Naţional al Magistraturii (KRS) Dariusz Zawistowski a decis să demisioneze „în semn de protest” faţă de controversata reformă a sistemului judiciar din Polonia.

Adoptarea acestor legi a dus Polonia într-o profundă criză politică, Varşovia fiind acuzată de Bruxelles de nerespectarea statului de drept.

La 20 decembrie, Comisia Europeană a declanşat împotriva Poloniei o procedură care poate ajunge până la suspendarea dreptului de vot în cadrul Uniunii Europene.


loading...