Judecătorul Cristi Danileţ a găsit o eroare în OUG de abrogare şi dă o soluţie de remediere

Publicat: Duminică, 05 Februarie 2017 19:29 // Actualizat: Duminică, 05 Februarie 2017 19:33 // Sursa: romaniatv.net

Judecătorul Cristi Danileț, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, susține că a identificat o greșeală în ordonanța de urgență care o abrogă pe cea care aducea modificări legislației penale și propune o soluție de remedierea erorii.

Foto: AGERPRES

"Și totuși este o problemă: art. 25 alin 5 C. proc. pen. a respectat cerința impusă de CCR prin decizia 586/2047 în OUG apărut marți noaptea, dar azi nu mai respectă această cerință în OUG 14/2017, care o înlocuiește. Aș vrea să cred că este o eroare a Guvernului. Oricum, ea va putea fi corectată de Parlament în procedura de aprobare a OUG. (...) Ca să fiu mai direct, OUG 14 e parțial neconstituțională, cu privire la un singur articol și anume art. 25 alin 5 C..proc..pen. Dosarele însă nu sunt afectate, întrucât judecătorii aplică direct deciziile CCR", susține Cristi Dănileț, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Magistratul explică și în ce constă, concret, prevederea despre care spune că ar fi neconstituțională.

"Încerc să explic: acel articol din C.proc.pen. spune că, dacă un dosar se prescrie, instanța nu ar trebui să soluționeze chestiunea prejudiciului, ci închide dosarul și gata. Dar CCR a spus că trebuie să fie soluționată și această chestiune, chiar dacă dosarul se închide. Prin OUG 13 de marți noaptea a fost corectat în acest sens textul. Dar prin OUG 14 se reia forma veche, care cuprinde acest viciu de neconstituționalitate", mai spune Danileț.

Într-o postare ulterioară, el susține că are o soluție pentru greșeala apărută în OUG nr. 14/2017, în baza articolului 71 din Legea 24/2000, care stabilește procedura de adoptare a unor erori materiale descoperite într-un act normativ.

"Așadar, eu cred că se poate face o rectificare de către Guvern pentru a se îndrepta greșeala, și anume: 'Se rectifică conținutul art II pct 1 din OUG nr 14/2017, care va avea următorul conținut: 1. Alineatul (5) al articolului 25 se modifica și va avea următorul cuprins: (5) În caz de achitare a inculpatului sau de încetare a procesului penal, în baza art. 16 alin. (1) lit. b) teza întâi, lit. e), f) — cu excepția prescripției, i) și j), în caz de încetare a procesului penal ca urmare a retragerii plângerii prealabile, precum și în cazul prevăzut de art. 486 alin. (2), instanța lasă nesoluționată acțiunea civilă'", arată judecătorul Danileț.

CITEŞTE ŞI: Ordonanţa de abrogare poate fi neconstituţională, avertizează juriştii

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
abrogare OUG abrogare oug 13 Cristi Danileţ judecător Cristi Danileţ
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
06 feb 10:29
Răspunde | Votează email 1 email
Emil
Danilet este cel mai bun exemplu ca prostia și incompetenta poate fi suplinita cu succes în Romania de tupeu.
05 feb 20:04
Răspunde | Votează email 1 email
http://oamenicasobolani.wordpress.com
Spune-le hoților să fie cinstiți
Mai ales când ieșiră la prostit MILIOANE
... La oră târzie că doar sânt îndrăciți
Când de 28 de ani organizați sânt în batalioane!

O fi având țara așa o Armată s-o apere-n poartă?
... Mă îndoiesc după cum ăștia se legară la toartă!
După cum tot scuipă de le ieșiră 3 troglodiți la palat
Cum habar n-au c-o înfrângere știe s-o accepte doar cine este bărbat!
1
EUR
4.8297
RON
30 Mar
noapte 3 °
zi 5 °
Ultimele joburi adaugate
24 H