Julian Assange, spionat de firma spaniolă de securitate Undercover Global

Firma spaniolă de securitate Undercover Global, care asigura securitatea ambasadei ecuadoriene din Londra, l-a spionat pe Julian Assange, fondatorul Wikileaks, în timp ce acesta era refugiat în misiunea diplomatică respectivă, scrie vineri cotidianul El Pais, preluat de AFP.

27 sept. 2019, 13:29
Julian Assange, spionat de firma spaniolă de securitate Undercover Global

Angajaţii Undercover Global transmiteau CIA (Agenţia Centrală de Informaţii a Statelor Unite) rapoarte despre activităţile lui Assange, susţine ziarul, potrivit Agerpres.

Unul din avocaţii lui Assange a afirmat că Audiencia Nacional – instanţă de nivel înalt din Madrid – anchetează firma. Tribunalul a refuzat să comenteze această informaţie pentru AFP. Avocatul Aitor Martinez a explicat agenţiei că ancheta este secretă şi nu poate declara nimic în plus faţă de ceea ce s-a publicat deja; el a fost de părere că scurgerea de informaţii provine probabil de la angajaţii Undercover Global.

El Pais afirmă că Undercover Global a amplasat microfoane în stingătoarele de incendiu din ambasada Ecuadorului şi în toaletele pentru femei unde se întâlneau avocaţii lui Assange pentru a nu fi spionaţi. Mai mult, firma de securitate a instalat şi un sistem care le permitea americanilor să urmărească în direct tot ce interceptau.

Astfel, potrivit cotidianului spaniol, SUA au aflat în decembrie 2017 despre o întâlnire a lui Assange cu şeful serviciilor secrete ecuadoriene, în vederea transferului fondatorului Wikileaks într-o altă ţară, cu ajutorul unui paşaport diplomatic, potrivit Agerpres.

La sfârşitul lui aprilie, avocaţii lui Assange au depus o plângere împotriva mai multor cetăţeni spanioli, acuzându-i că le-au şantajat clientul folosind înregistrări video şi documente obţinute în timpul sejurului acestuia în ambasadă.

Julian Assange s-a refugiat în ambasada Ecuadorului din Regatul Unit în 2012, în timp ce era urmărit penal în Suedia pentru viol; ulterior, dosarul respectiv a fost închis. El se temea că ar putea fi extrădat în Statele Unite, din cauza documentelor secrete publicate de Wikileaks pe internet. După ce a petrecut 7 ani în reprezentanţa diplomatică ecuadoriană, Assange a fost evacuat de poliţia britanică pe 11 aprilie, cu acordul guvernului de la Quito. La începutul lui mai, un tribunal din Londra l-a condamnat la 50 de săptămâni de închisoare, pentru nerespectarea condiţiilor de eliberare provizorie.