Julien Assange scapă de acuzaţiile de viol. Procurorii au abandonat ancheta. Fondatorul WikiLeaks poate fi însă extrădat în SUA

Procurorii suedezi au informat că nu mai continuă ancheta privind presupusul caz de viol de care a fost acuzat cofondatorul WikiLeaks, Julien Assange. Aceştia au raportat că şi-au îndeplinit cu succes rolul lor în cursul unei lungi perioade ce viza arestarea fondatorului WikiLeaks.  

19 nov. 2019, 15:34

Procurorul General adjunct, Eva Marie Persson a anunţat această decizie în urma în cadrul unei conferinţe de presă, afirmând că s-a stabilit faptul că probele administrate în instanţe nu sunt relevante din acest punct de vedere şi, în consecinţă, trebuie înlăturate pentru că nu pot face obiectul unei acuzaţii la ora actuală, potrivit rt.com/news

Motivul acestei decizii este acela că probele sunt insuficiente şi „considerabil diluate” din cauza trecerii unei perioade prea lungi în această anchetă.

La ora actuală, Assange este deţinut într-o închisoare din Marea Britanie şi se află în plină bătălie judiciară cu scopul de a evita o eventuală extrădare în Statele Unite.

Autorităţile suedeze au deschis o anchetă pentru viol după arestarea lui Assange în Ambasada Ecuadorului din Londra, în aprilie, anul acesta.  

Citeşte şi Românul condamnat în Marea Britanie la închisoare pe viaţă pentru viol, găsit MORT în CELULĂ

Mai mulţi comentatori au emis ipoteza potrivit căreia abandonarea acuzaţiilor împotriva lui Assange ar putea deschide calea extrădării lui Assange în SUA.

Jurnalistul de origine australiană a negat în repetate rânduri acuzaţiile ce li s-au adus şi care au fost formulte pentru prima oară în 2010. 

Considerat a fi un criminal de către Washington, Assange a beneficiat de sprijinul unei mari coaliţii internaţionale şi de grupuri de apărători ai libertăţilor civile.