Jumările de porc nu-s ale românilor, ci o invenţie culinară a britanicilor. Câte lire costă „mâncare săracului” la Cluj sau la taraba mamei Geta Sterp

Ne lăudăm cu sarmalele, ciorba de burtă şi alte delicatese, dar se pare că nici jumările de porc nu aparţin istoriei culinare româneşti.
Filip Stan
11 nov. 2023, 07:10
Jumările de porc nu-s ale românilor, ci o invenţie culinară a britanicilor. Câte lire costă
Cât au ajuns să coste banalele jumări

Jumările de porc nu sunt un aliment tradițional românesc, deşi sunt comercializate ca atare, la preţuri condimentatre corespunzător, în toate târgurilşe de toamnă-iarnă. Acestea sunt apreciate mai cu seamă de către cei care consumă carne, datorită texturii lor crocante și gustului deosebit. Potrivit cercetărilor medicale recente, se dovedesc a fi și sănătoase, chiar dacă au un conținut ridicat de grăsimi.

Cu toate că mulți români consideră jumările de porc un preparat specific național, este interesant de știut că originea lor se găsește în Marea Britanie, mai precis în West Midlands sau Țara Neagră, locul unde „s-a născut” revoluția industrială. De asemenea, contrar percepției că sunt un aliment vechi „de când lumea și pământul”, jumările sunt, de fapt, relativ recente, având doar aproximativ 200 de ani de existență. Potrivit cercetătorilor specializați în gastronomie, jumările de porc („pork greaves”) erau inițial parte din dieta clasei muncitoare britanice. Începând cu secolul al XIX-lea, familiile au început să crească porci la domiciliu pentru a avea o sursă de hrană la îndemână, scrie openshaws.net, citat de dcnews.ro

Cât costă un kilogram de jumări și unul de brânză la mama Geta. Familia Sterp știe cum să facă bani

În vremurile când se sacrificau animalele, nicio parte al porcului nu se irosea. Astfel, unele preparate au fost create cu atenție, în timp ce altele au apărut din simple greșeli care s-au dovedit ulterior a fi adevărate delicii. Astăzi, jumările de porc au devenit în Marea Britanie un aperitiv iconic. Ele reprezintă o gustare sărată, extrem de savuroasă, numai bună de pus lângă ouă la micul dejun. Și nu, nu e la fel ca baconul americanilor, iar gustul și textura se disting pe alocuri de fâșiile prăjite de șuncă.

Deși se știa de jumări de mai devreme de 1930, abia atunci măcelarii au început să vândă jumările pe scară largă. Astăzi, carnea de porc este o afacere importantă în industria gustărilor și peste 20 de milioane de pungi cu jumări sunt vândute anual în supermarketuri. Din jumări au derivat, pe parcurs, și alte specialități ca Pork Crunch și Pork Crackling. Celebrități precum Chris Evans, Sir Roger Moore, Al Murray și Matthew Wright le consumă în mod frecvent și își încurajează fanii să le consume chiar și în loc de… alune, la bere.

„Mâncarea săracului”, jumările de porc, pe care nici săracii nu și-o mai permit. Cât au ajuns să coste banalele jumări: „Ajungem să mâncăm doar gândaci și ierburi”

Jumări la preț de caviar. Potrivit statisticilor Eurostat, România e țara cu cei mai mulți săraci și cu cele mai multe persoane expuse riscului la sărăcie dar și cu a doua cea mai mare inflație din Uniunea Europeană. Ultimul raport al Băncii Mondiale arată îngrijorător pentru România. Aici se precizează că rata sărăciei rămâne la noi în țară cea mai ridicată din UE, inegalitatea fiind foarte mare.

În ceea ce privește inflația galopantă, asta înseamnă că prețurile cresc mai mult și mai repede la noi ca orunde. Inflația le oferă pretext unor comercianți să scumpească enorm unele produse

Citește și: Super reducere la Lidl la un produs adorat de români. Promoția începe de joi, 26 octombrie 2023, în toate magazinele

Cât a ajuns să coste un kilogram de jumări

La un târg din Piața Unirii din Cluj, jumările au ajuns să coste aproape 200 de lei kilogramul.

„La minusculul, dar exorbitantul de scump târguleț cu gherete din Piața Unirii am ajuns să o văd și pe asta: un kilogram de jumări (carne de porc cu grăsime, care sunt prăjite până când se rumenesc) la prețul anormal de 190 lei, toba 130 lei și parizerul de casă 90 de lei”, s-a plâns unul dintre clienți, potrivit Știri de Cluj, citat de adevarul.ro.

Citește și: Cât câștigă un vânzător la patiseria Luca! Suma incredibilă pe care ajung să o încaseze și ce beneficii au acești angajați

Potrivit sursei citate, în magazine jumările se vând de trei sau patru ori mai ieftin, dar chiar și așa profitul este unul notabil. Un kilogram de slănină cu carne din care se prepară jumările se poate găsi în carmangerii la prețuri între 10 și 15 lei, ceea ce înseamnă că persoanele care vând jumări au un profit generos.

„De asemenea, toba este un produs tradițional românesc, care este preparată de obicei dintr-un stomac de porc umplut cu gelatină de porc, urechi de porc, șorici, slănină și organe de porc (inimă, rinichi) la care se adaugă condimente. Și aici prețul de 130 de lei un kilogram este speculă. Consultând prețurile din mediul online, un kilogram de tobă începe de la 35 de lei și ajunge la 44 de lei, adică circa 3-4 lei suta de grame”, mai menționează sursa citată.

„Așa chiar ajungem să mâncăm doar gândaci și ierburi”, a comentat alt client pus pe fugă de prețuri. „E rușinos și simplul fapt că s-au putut gândi să pună asemenea prețuri”, „Să vină să le cumpere IT-iștii cu salarii de mii de euro și care sunt scutiți de taxe și impozite și ăia cu pensii de lux”, „Astea-s făcute din carne de extraterestru” și „E strigător la cer”, sunt doar câteva dintre mesajele celor care au văzut prețurile.

Rețetă tradițională de jumări de porc pentru sărbătorile de iarnă

Renumitele jumări de porc sunt cele mai îndrăgite specialități din carne, mai ales de Crăciun. Acestea pot fi consumate ca aperitiv, alături de niște ceapă roșie, sau ceapă verde și usturoi. Sunt foarte bune și cu muștar sau cu pastă de hrean. Dacă au suficientă carne și sunt cât se poate de crocante, gustul lor va fi unul deosebit.

Jumările pot fi incluse și în alte preparate, precum iahnia de fasole, care însoțită de o salată de murături vă va face să vă libgeți pe degete. Nici mâncarea de varză cu jumări nu este mai prejos.

Cum se prepară jumările de porc crocante

Pentru a face jumări, ai nevoie de slănină proaspătă fără șorici, sare și untură. Slănina se taie bucăți, care apoi se pun într-o oală de fontă, încinsă cu untură. Peste bucățile de slănină se pune apă și se lasă la prăjit până se rumenesc suficient. După ce sunt gata, se scot din oală și se așează pe un blat, unde se presează pentru a scoate grăsimea lichidă care a rămas în ele. La sfârșit, tot ce mai trebuie să faceți este să adăugați sare după propriul gust.

Citește și: Petre Daea s-a aprovizionat de Crăciun cu ţuică, cârnaţi şi sfeclă murată din curtea ministerului Agriculturii

Varză murată cu orez și jumări

Ingrediente

  • două verze murate de mărime medie
  • o ceapă
  • 3-4 linguri cu ulei de floarea soarelui
  • 150 gr de orez
  • 200 gr de jumări de porc
  • 200 ml de suc de roșii
  • 1-2 linguri cu bulion sau pastă concentrată de roșii
  • jumătate de linguriță cu boia de ardei iute
  • o floare de mărar uscat
  • două crenguțe mici de cimbru uscat
  • două foi de dafin
  • un sfert de linguriță cu piper negru măcinat

Mod de preparare

Pentru început, varza trebuie ținută cel puțin o oră în apă rece, pentru a mai elimina din sare. Ceapa se curăță și se toacă solzișori. Uleiul se pune la înfierbântat într-o cratiță, peste care se pune ceapa tocată, care se călește pentru 3-4 minute, la foc mic. Când ceapa este pătrunsă și devine sticloasă, se adaugă varza și se amestecă bine. Acestea se călesc împreună pentru 10-15 minute și se amestecă din când în când, pentru a se găti uniform.

Citește și: Rețetă de jumări de porc crocante, aromatizate cu malț din bere. Trebuie neapărat să încerci

Apoi, se adaugă sucul de roșii amestecat cu bulionul sau pasta de roșii. Tot acum se pun și jumările, mărarul uscat și cimbrul și se completează cu apă fierbinte, până când totul este acoperit complet. Cratița se acoperă cu un capac și se lasă totul să fiarbă pentru aproximativ 45 de minute sau până când este bine pătrunsă.

Orezul de călește și se pune peste varză. Peste acestea se pun boiaua, piperul și foile de dafin și se completează, din nou, cu apă. Totul se pune la cuptorul încălzit la 175 de grade Celsius. Aceasta se lasă la cuptor până când orezul este gătit, iar varza este rumenită. Mâncarea se servește cu un ardei iute și cu 1-2 linguri de smântână.

Spynews
Mama Mădălinei Cojocari, fetița dispărută în Carolina de Nord, și-a recunoscut faptele! Femeia a pledat vinovată. Bunica ei a trecut la acuzații dure
Bzi.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au blocat!”
Fanatik.ro
Țara bogată care oferă burse pentru studenții români. Se poate aplica online: “Credem foarte mult în sistemul educațional românesc”
Capital.ro
Devine ilegal PESTE TOT în România. Legea a fost deja adoptată: Vrem să spunem STOP
Playtech.ro
Ruby, ţinută de INFARCT la TV! S-a văzut tot, dar nu i-a păsat. Telespectatorii s-au lipit de televizoare
DailyBusiness
Legea care ar putea influența veniturile românilor, la un pas să fie votată în Parlament
Adevarul
Biserică din secolul al XIX-lea, pusă la pământ. Ambulanța pentru Monumente a ajuns prea târziu VIDEO
Spynews
Tzancă Uraganu, înțepătură la adresa lui Bogdan de la Ploiești? „Pentru cele mai frumoase foste...”. Cum îi face manelistul „reclamă” colegului de breaslă
Spynews
Unde are loc priveghiul Ionelei și al lui George, doi dintre tinerii morți în accidentul din Vaslui! Decizia neașteptată pe care a luat-o familia: ”Au fost aduși...”
Evz.ro
Schimbări uriașe pentru milioane de români. Se modifică totul la pensie
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Mădălin Ionescu, în doliu! Prezentatorul TV a dat vestea cumplită printre lacrimi: „S-a stins. Am trăit cu o durere imensă ultimele lui clipe”
Cancan.ro
Crimă de Sfinții Constantin și Elena! Și-a găsit părinții morți în casă 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Cât costă o porție de mici în piața Obor. Nimeni nu se aștepta la un asemenea preț
Capital.ro
Se dau 500 DE LEI OBLIGATORIU în România. Marcel Ciolacu: E directivă europeană
StirileBZI
Se anunță tarife mai mici vara aceasta la biletele de avion! Despre ce destinații este vorba
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
Monumentul arhitectural al Bucureștiului: Palatul CEC, clădirea care a supraviețuit cutremurului din 1977 și bombardamentelor Al Doilea Război Mondial
MediaFlux
Guvernul „arde” bătrânii la buzunare. Cine sunt seniorii care nu primesc nimic în plus la pensie
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'