Jumătate de milion de lei – costul anchetei în dosarul Tel Drum, în care este vizat Liviu Dragnea

Anchetarea lui Liviu Dragnea în dosarul de corupție Tel Drum a costat statul român nu mai puţin decât jumătate de milion de lei. 

08 nov. 2022, 13:47
Jumătate de milion de lei – costul anchetei în dosarul Tel Drum, în care este vizat Liviu Dragnea

Instrumentarea dosarului Tel Drum, care îl vizează pe fostul preşedinte al PSD Liviu Dragnea, costă statul român jumătate de milion de lei. Sunt costuri generate de audierea martorilor, emiterea citațiilor, utilizarea consumabilelor, expertizele efectuate în cauză, costurile perchezițiilor informatice, decontarea cheltuielilor de transport în cazul martorilor, cheltuieli ce urmează a fi suportate de inculpați în cote egale de câte 50.000 lei, se arată în rechizitoriului emis de procurorul Alexandra Lăncrănjan.

 

Liviu Dragnea, trimis în judecată de DNA, în dosarul Tel Drum

În 17 octombrie anchetatorii de la DNA au stabilit trimiterea în judecată a lui Liviu Dragnea în dosarul Tel Drum. În rechizitoriul transmis Tribunalului București anchetatorii notează că inculpatul Liviu Nicolae Dragnea, la acea dată președinte al Consiliului Județean Teleorman, ar fi inițiat un grup infracțional organizat din care ar fi făcut parte funcționari din administrația locală, administratori/reprezentanți ai firmei SC Tel Drum SA și ai altor societăți comerciale.

Grupul ar fi acționat în perioada 2001-2017 în scopul de a obține, în mod fraudulos, sume importante din contractele finanțate din fonduri publice (naționale și europene), prin infracțiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Citeşte şi: S-a rupt prietenia dintre Liviu Dragnea și Codrin Ștefănescu: „Nu are legătură cu suveranitatea şi patriotismul!”. Acuzații de trădare. Fostul șef PSD se dezice de APP

Sub coordonarea și decizia inculpatului Liviu Dragnea, în cadrul grupului, funcționarii publici ar fi acționat în interesul unor societăți private. Pentru funcționarea grupului ar fi fost necesară privatizarea SC Tel Drum SA, trecerea ei din proprietatea Consiliului Județean Teleorman, prin persoane interpuse, în patrimoniul lui Liviu Nicolae Dragnea, achiziționarea din fonduri publice a unui utilaj special de asfaltare și atribuirea, în mod discreționar, a contractelor de reabilitare a drumurilor din județ către Tel Drum SA.

SC Tel Drum SA ar fi fost principala societate comercială din grup, capitalizată masiv și folosită la obținerea contractelor de lucrări, pentru distribuirea capitalului către celelalte societăți comerciale și membrii grupului, pentru achiziționarea de bunuri mobile și imobile care sunt utilizate de membrii grupului, precum și pentru a transfera dreptul de proprietate asupra bunurilor mobile și imobile către aceiași membri.

Una dintre infracțiunile săvârșite în scopul pentru care a fost constituit grupul ar fi constat în adjudecarea nelegală, de către firma Tel Drum SA, a unui contract de reabilitare a 55 km de drum județean din Teleorman, DJ 701, în valoare de 114.263.011 lei, dintre care suma de 13.772.603 euro provenea din fonduri europene. În acest context, în calitate de reprezentant al Consiliului Județean Teleorman, inculpatul Liviu Dragnea ar fi emis și semnat hotărâri și dispoziții, cu încălcarea legii, acte indispensabile pentru procedura de atribuire a contractului care, între altele, au inclus o condiție restrictivă ce avantaja SC Tel Drum SA.

Cu ajutorul altor două persoane din grup, respectiv inculpații Mugur Bățăuș și Victor Piperea, acesta s-ar fi asigurat că firma Tel Drum beneficiază de date confidențiale ce au avantajat-o la obținerea contractului și că în documentele pentru licitație au fost incluse condițiile restrictive, inclusiv cerința ca metoda obligatorie de stabilizare a balastului să fie varianta la rece in situ.

În mod similar, în calitate de reprezentant al Consiliului Județean Teleorman, inculpatul Liviu Dragnea ar fi făcut demersuri și ar fi contribuit la adjudecarea, de către firma Tel Drum SA, a unui contract de reabilitare a peste 50 km din DJ 506, un alt drum județean din Teleorman, în valoare de 62.482.442 lei, dintre care suma de 6.930.138 euro provenea din fonduri europene.

În vederea finanțării acestui proiect și asigurării câștigării licitației de către SC Tel Drum SA, inculpatul Liviu Nicolae Dragnea, cu ajutorul a doi funcționari publici, Mugur Bățăuș și Predescu Marin, ar fi obținut modificarea ilegală a proiectului tehnic, prin introducerea de condiții restrictive (cerința ca metoda obligatorie de stabilizare a balastului să fie varianta la rece in situ) și majorarea devizului lucrărilor aferente contractului de reabilitare a drumului. De asemenea, cu ajutorul celorlalți doi anterior menționați, l-ar fi determinat pe funcționarul desemnat cu predarea documentelor să folosească înscrisuri false și inexacte la organismul intermediar ADR Sud Muntenia, obținând astfel în mod injust finanțarea.