Jumătate dintre ONG-urile de utilitate publică nu respectă legea privind transparenţa

Jumătate din asociaţiile şi fundaţiile de utilitate publică, ce beneficiază de facilităţi fiscale din partea statului, nu şi-au publicat în Monitorul Oficial rapoartele de activitate, iar peste două treimi nu au prezentat date Ministerului Justiţiei, aşa cum cere legea. Printre acestea se află institutul PSD "Ovidiu Şincai", condus de Adrian Năstase, Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei, condusă de Alexandru Cumpănaşu, şi Grupul pentru Dialog Social.
Iulian Tudor
09 sept. 2016, 07:20
Jumătate dintre ONG-urile de utilitate publică nu respectă legea privind transparenţa

Ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, Violeta Alexandru, a prezentat, joi, în Guvern, o analiză cu privire la ONG-urile de utilitate publică, atrăgând atenţia că unele au primit acest statut în baza unor legi speciale, cu precădere în ani electorali, iar legislaţia trebuie modificată, pentru a impune criterii mai clare de transparenţă şi responsabilitate.

Potrivit Ministerului pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, preluat de News.ro, 61% din cele 134 de asociaţii şi fundaţii de utilitate publică nu şi-au prezentat rapoartele de activitate în Registrul ONG de la Ministerul Justiţiei, iar 49% nu le-au publicat în Monitorul Oficial. Dintre acestea, 17 organizaţii nu au depus bilanţul pentru anul 2015 şi peste 40 dintre acestea înregistrează debite la bugetul de stat, în sumă totală de peste 1.700.000 RON.

Lista a fost prezentată de Guvern, alături de date precise privind rapoartele prezentate şi extrasele situaţiilor financiare din anii precedenţi.

Pe această listă se regăseşte şi Fundaţia „Institutul Social Democrat Ovidiu Şincai”, înfiinţată de PSD ca un „think-tank” social-democrat, şi condusă de fostul premier Adrian Năstase. Institutul nu a mai fost activ în ultima perioadă. Secretarul general al fundaţiei este fostul secretar de stat din ministerul Muncii Adrian Dobre. Potrivit Guvernului, ISDOS nu a mai prezentat rapoarte de activitate din 2010 la Ministerul Justiţiei şi din 2012 în Monitorul Oficial.

Un alt ONG de utilitate publică, Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei, condusă de Alexandru Cumpănaşu, apropiat al PSD şi al cărui nume a fost vehiculat în 2015 şi ca şef al TVR, propus de social-democraţi, nu respectă criteriile stabilite de lege privind transparenţa. AID nu a depus pentru 2015 rapoarte în Monitorul Oficial, dar le-a depus la Ministerul Justiţiei.

Asociaţia „Grupul pentru Dialog Social” (GDS), condusă de Magda Cârneci şi în a cărei Consiliului Director se regăsesc Andrei Cornea, Andreea Pora, Sever Voinescu şi Andrei Oişteanu, nu a depus rapoarte la Ministerul Justiţiei decât în anul 2009 (o singură dată în ultimii 12 ani, de când sunt verificate aceste date), şi niciodată în Monitorul Oficial, în ultimii 9 ani.

O altă instituţie pe această listă este Clubul Diplomatic Bucureşti, devenit ONG de utilitate publică în 2013, după ce primise deja în 1996 terenul în administrare prin Ministerul Afacerilor Externe. CDB nu a prezentat niciodată de la transformarea în ONG de utilitate publică rapoarte în Monitorul Oficial şi nici la Ministerul Justiţiei.

Un alt caz este cel al Fundaţiei „Mareşal Alexandru Averescu”, al cărei scop este „reabilitarea Cercului Militar Buzău” şi „transformarea acestui centru într-un stabiliment public, destinat în primul rând promovării şi păstrării tradiţiilor militare”. Preşedinte de onoare este şeful Statului Major General, Nicolae Ciucă. De la transformarea în ONG de utilitate publică, în 2013, nu a publicat decât un singur raport de activitate în Monitorul Oficial, în 2014, şi niciodată la MJ.

Asociaţia Magistraţilor din România, transformată în asociaţie de utilitate publică în 2008, a publicat majoritatea rapoartelor în Monitorul Oficial, dar nu a făcut nicio informare către Ministerul Justiţiei.

Pe listă se mai află şi alte ONG-uri cunoscute, care nu respectă întrutotul prevederile legale, printre care Asociaţia Memorialul Revoluţiei 16 – 22 Decembrie 1989 Timişoara, Asociaţia Euro

Potrivit legii, fundaţiile şi asociaţiile de utilitate publică au obligaţia de a publica, în extras, în termen de 3 luni de la încheierea anului calendaristic, rapoartele de activitate şi situaţiile financiare anuale în Monitorul Oficial al României, precum şi în Registrul naţional al persoanelor juridice fără scop patrimonial, neexistând însă şi sancţiuni pentru nerespectarea acestor prevederi.

În schimb, aceste ONG-uri beneficiază de facilităţi fiscale precum scutirea de la plata impozitului pe profit pentru veniturile obţinute din reclamă şi publicitate, scutirea de la plata accizelor pentru orice produs importat, provenit din donaţii sau finanţat direct din împrumuturi nerambursabile, de către guverne străine, organisme internaţionale şi organizaţii nonprofit şi de caritate precum şi din programe de cooperare ştiintifică şi tehnică, şi scutirea de plata taxelor speciale pentru autoturismele care provin din aceste surse.

Ministrul Violeta Alexandru a arătat în şedinţa de Guvern de joi că aceste ONG-uri trebuie să aibă şi obligaţii mai mari, nu doar drepturi, cum ar fi asumarea respectării unui nivel crescut de guvernanţă şi transparenţă.

„Lipsa unor criterii de acordare a statutului uşor de operaţionalizat şi intervenţia politicului în procedura de acordare a condus la acordarea statutului de utilitate publică cu precădere în ani electorali, anii de vârf fiind 2004 (27 de organizaţii) şi 2008 (36 de organizaţii), de altfel ani electorali, momente în care au fost acordate şi sume importante din fondul de rezervă al Guvernului, fără o metodologie transparentă”, consideră Executivul.

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Vedetă de pe Netflix, moarte bruscă. S-a stins la doar 28 de ani
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
Închisoare de până la 6 ani pentru Călin Georgescu. Lovitură pentru fostul candidat. Nu se aștepta la asta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Toți oamenii lui Bolojan: cine sunt și cât câștigă consilierii și secretarii de stat
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări